Освітлення мансардного поверху: правила таі рекомендації

освещение мансардного этажаЗаповнити недостатність природного світла вдень на горищному поверсі з невеликою кількістю вікон, компенсувати його відсутність в нічний час допоможе грамотно спланована система підсвічування. Які саме виконавчі модулі вибрати, безпосередньо залежить від особливостей планування мансарди:

  • просторі кімнати можна оздобити великими люстрами;
  • горищні приміщення скошеного типу гармонійно виглядають з точковим та регульованим підсвічуванням (споти);
  • багатофункціональні приміщення сумісні з різнотипними світлотехнічними приладами.

Головні правила освітлення

Складання плану системи підсвічування передбачає врахування особливостей будівлі, кількості віконних отворів, рівновіддалених джерел світла, специфіки нахилу даху, схеми розташування меблів, зон відпочинку / активності та ін. Кілька загальних правил:

  1. Мансардний поверх має містити велику кількість світла.
  2. Обсяг приміщення має бути комфортним: вузькі кімнати потрібно візуально розширювати, спрямовуючи світловий потік на стіни, скошені стелі «піднімати», застосовуючи компактні світильники або бра на стінах і спрямовуючи їх на світлу стельову зону.
  3. Горищній поверх буде виглядати більше і об'ємніше, якщо задіяти весь периметр для встановлення світлотехніки різного типу.
  4. Гармонійність відтінку палітри. Обробку, декор, оббивку меблів холодної гами слід доповнити теплим світінням галогенних ламп і навпаки, теплі кольори контрастно виділити більш холодним світловим потоком світлодіодів.

Варіативність рішень

Тільки універсальні стандартні люстри в якості освітлення мансардного поверху не зможуть виконати всі нагальні завдання. Знадобиться цілий комплекс штучних джерел світла різної потужності і довжини поширення світлового потоку.

Світлотехніку для мансардної зони умовно можна розділити на 2 категорії: модулі базового і допоміжного освітлення. Тип світильників для основного освітлення залежить від функціонального навантаження:

  • для загального освітлення всього простору ці функції відводяться люстрам, габарити яких обрані відповідно до розмірів мансардного поверху;
  • для атмосфери напівтемряви і романтизму підійдуть торшери;
  • для швидкої зміни режимів освітлення – точкові світильники, споти з димером, або трекові пристрої.

Джерела локального підсвічування підбираються з урахуванням специфіки освітлюваної зони: робочий куточок гармоніює з настільними лампами, настінними спотами, спрямованими на стільницю, зона відпочинку – з підлоговим пристроєм, з бра м'якого світіння тощо.

Переважно освітлення мансардного поверху формується мобільними лампами, торшерами, настінними бра, спотами і точковими накладними світильниками.

Цікаві дизайнерські прийоми

освещение мансардыЩоб освітлення мансарди виглядало цікаво і не монотонно, потрібно обирати світильники різного типу, розмірів і дизайну. Тільки точкові світильники не зможуть передати весь колорит, підкреслити специфіку цього приміщення. Їх можна розмістити по периметру, виділити світловим контуром значущий предмет інтер'єру, обіграти особливу конструкцію підвісу або центральної люстри.

Вдале рішення – діагональне розташування декількох торшерів. Встановлені в протилежних кутках, вони візуально усувають асиметрію простору, підкреслюють лінії планування, «вихоплюють» острівці меблів із загального інтер'єру.

Малогабаритну і вузьку мансарду не варто перевантажувати масивними світильниками базового освітлення. Точкове підсвічування з можливістю регулювання рефлектора або нерухомі даунлайтери зможуть дати ту ж інтенсивність світла, але не привертатимуть до себе надмірну увагу.

Світлові плями потрібно створювати над часто використовуваними ділянками простору і вуалювати скошену поверхню мансарди. Аби вона менше візуалізувалася, потрібно монтувати на неї споти з різноспрямованими лампами, підсвічуваючи більш вдалі об'єкти інтер'єру.

Потрібно детально спланувати освітлення мансардного поверху, адже воно стане основою гармонійності і затишку. Низька стеля і вузькі стіни створюють відчуття здавленості і нестачі повітря, а вдало підібрані світильники нівелюють цей ефект.

Беріть до уваги матеріали оздоблення мансарди. Світлі тони підсилюють кількість світла, темні поглинають його. Текстура стін теж грає важливу роль: глянсовий блиск і поліровані меблі створюють відблиски, матові покриття більш нейтральні, не викривляють картину сприйняття.

В Україні купити оптимальну світлотехніку для облаштування мансардних поверхів пропонують відомі бренди Eglo, Markslojd, Italux, Nowodvorski, Searchlight. З цими пристроями ви зможете грамотно і недорого облаштувати кімнати різного планування та призначення.