5 порад як правильно вішати світильники

Повісити лампу здавалося б нескладне завдання, але для цього необхідно взяти до уваги декілька аспектів, які ми спробуємо описати нижче. Сьогодні ми розповімо не тільки як правильно повісити люстру, а й розглянемо різні варіанти її розташування в різних інтер’єрних модулях.

Зміст:

Як правильно повісити люстру, враховуючи тип приміщення

Висота світильника над столом, робочим місцем, барною стійкою залежить від багатьох факторів. Найбільш важливими є:

  • розмір та дизайн самого світильника;
  • висота стелі;
  • кімната, де ми плануємо повісити світильник;
  • індивідуальні уподобання.

Проте, окрім них, є кілька загальних та практичних порад, які допоможуть вам правильно повісити світильник практично у будь-якій кімнаті.

Ось кілька прийомів та правил, про які слід пам'ятати:

  1. Лампа, що висить у просторі, де рухаються люди, не повинна звісати нижче 2-х метрів (щоб домочадці не чіплялися головою чи піднятими руками). Не обов'язково відмовлятися від вражаючого світильника в коридорах і покладатися лише на вбудоване освітлення. Вітальні, вестибюлі та коридори пропонують безліч можливостей облаштування. Це місця, які вітають нас, коли ми входимо до будинку чи квартири, а також місця, де ми проводимо відносно багато часу. Крім того, холи та коридори часто побічно є частиною віталень, відкритих кухонь, тому варто переконатися, що ці інтер'єри стилістично доповнюють один одного та створюють єдине ціле. Як правильно повісити люстру у вітальні? Тут важливо враховувати висоту стелі та правило 2 метрів.
  2. Якою має бути висота світильника над столом? Лампа над столом має бути підвішена на висоті 75-95 см над стільницею. В іншому випадку вона може заважати під час використання столу. Наприклад, коли ми їмо, схиляючись над столом, сервіруємо стіл чи збираємо посуд. Цей діапазон можна прийняти за правило у відносно невисокому приміщенні, загальна висота якого складає близько 2,5 м. Якщо стеля вище, рекомендується піднімати люстру на додаткові 10 см на кожні додаткові 30 см висоти стелі. Наприклад, якщо у вас висота стелі 3 метри, ви можете повісити люстру на 15 см вище, ніж у кімнаті зі стелею висотою 2,5 метра. Ефект люстри, що висить над столом, приголомшливий, особливо ввечері, коли тільки ці лампи висвітлюють інтер'єр, створюють дуже романтичну атмосферу і в той самий час ретельно висвітлюючи людей за столом і те, що на ньому.
  3. У випадку світильників, що висять над столом, модель з відкритим плафоном має бути підвішена таким чином, аби світло від лампи не засліплювало людей, що сидять за столом. Не варто вибирати дуже потужні лампочки, для освітлення столу достатньо джерел світла потужністю 60 Вт. Однак, якщо вам потрібна відносно потужна лампочка, оберіть лампу з опалового скла і встановіть абажур на 1,5 метра над столом, щоб світло розсіювалося рівномірно.
  4. Якщо ви хочете повісити над столом дві лампи, то, напевно, запитаєте, як розмістити світильники, щоб вони рівномірно освітлювали простір? Важливо, щоб вони ділили стіл на 3 рівні частини. Наприклад, якщо довжина столу 2 метри, люстри підвішуються на відстані 65 та 130 сантиметрів від одного з його кінців.
  5. Радіус світла від стельового світильника визначається не лише абажуром, а й встановленою лампочкою. Довга та вузька буде точніше спрямовувати світло. Кругла розсіює світло убік.

Висота світильників та технічні обмеження

Не забуватимемо, що наші ідеї щодо розташування світильника можуть зіткнутися з технічними обмеженнями. Те, як правильно повісити світильник, на якій висоті часто залежить від характеру, розташування та довжини кабелів, що йдуть від стелі. Однак варто знати, що на ринку є пропозиції, що дозволяють вирішувати подібні проблеми. Йдеться про лампи з додатковими мотузками для кріплення, що дозволяють повісити виріб в будь-якому місці. Ці типи виробів надають безліч варіантів облаштування інтер'єру з боку освітлення.

Підсумок

Вирішення завдання, як правильно повісити світильник – запорука успіху. Неправильно підібрані, надто великі чи надто маленькі світильники – дуже часті проблеми у покупців. Вибираючи нову лампу або замінюючи стару, пам'ятайте, що одним з найважливіших аспектів при покупці має бути розмір лампи, а не її ціна. Зосередивши увагу на вартості люстри, згодом ми часто робимо висновок, що вибраний світильник не підходить для нашої кімнати. Тому візьміть до уваги розмір кімнати та розмір світильника, наявність денного світла, кількість вікон у кімнаті – все це допоможе у виборі та подальшому розташуванні світлотехніки.