Атмосферність кімнати або який вибрати торшер

виды торшеров

Підлогова світлотехніка не просто додає функціональності і служить додатковим джерелом освітлення, а й створює характер, особливий настрій в інтер'єрі.

Мобільний світильник здатний швидко змінити картину освітлення, підкреслити особливості кімнати, приховати недоліки, відвести увагу від недоліків і неточностей планування. Його можна встановити в зручному куточку кімнати, використовувати для різних цілей.

За призначенням бувають такі види торшерів:

  • декоративні. Використовуються тільки для декорування простору світловими променями, плямами, різноспрямованими потоками;
  • функціональні. Для якісного, повноцінного освітлення робочої зони, як джерело допоміжного або основного приглушеного світіння.

Класифікація за конструкцією

Компактні та масивні, однолампові та багатолампові, з додатковими аксесуарами та аскетичні моделі - як вибрати торшер з безлічі пропозицій? За зовнішнім дизайном світлотехніка буває декількох категорій:

  • пристрої з абажурами;
  • світильники-трансформери - телескопічні штативи, рухливі шарнірні кріплення ламп і плафонів. Сюди можна віднести світильники для читання, оснащені додатковою лампою спрямованого світла;
  • торшери з поличкою, столиком, іншими додатковими аксесуарами.

Яскравість освітлення кімнати безпосередньо залежить від кількості ламп. Можна вибрати торшер на 1 (класичні моделі на прямий, або ніжці або яка гнеться, увінчаною плафоном або абажуром), 2 і більше джерел світла. Лампи можуть бути симетричні щодо штатива, встановлюватися на різних рівнях, або які розташовані в кілька ярусів подібно канделябри.

Стиль в конструкції

Підкреслити та доповнити певну стилістику приміщення можна вдало підібраною формою штатива. Різні види торшерів для будинку можуть комплектуватися:

  • прямим, рівним тримачем ламп. Це металевий або дерев'янний виріб в стилі мінімалізму і класицизму відповідно (Eglo ROMAO і EGLO BELUGA);
  • треногою. На перетині ніжок може знаходиться абажур або допоміжна поличка (ZumaLine ENERGY, Eglo OPTICA). Це вибір цінителів модерну, техно;
  • арочну основу. Лампа на зігнутому штативі може лише злегка нависати над м'якою зоною, висуватися на центр приміщеннях з віддаленого кутка кімнати - розмір світильника може бути різним. Такі ніжки ще ще називають вудка (наприклад, Eglo NADINA, Nowodvorski COSMO);
  • поворотна ніжка. Вона згинається в одному або декількох місцях, дозволяє направляти світло, регулювати його дальність, фокусувати на певному предметі (Markslojd Legend, Eglo BORGILLIO).

Багатофункціональні рішення

Який торшер вибрати для маленької вітальні, щоб оптимізувати простір? Сучасні виробники застосовують різні типи оформлення освітлювальних пристроїв. Їх об'єднують з тумбочками і полками (PIANO NERO від Ideal Lux, Mantra Nordica). Такі конструкції зручні біля м'якої групи, як місце зберігання преси, книг, статуеток та інших побутових дрібниць. Столики і полки знаходяться на рівні витягнутої руки, тому користувач з легкістю зможе дотягнутися до них в положенні сидячи.

Для більш витончених покупців деякі бренди пропонують торшери-нічники, газетніци, з вбудованим годинником і ін. Але широкого поширення подібні пристрої не набули.

Тонкощі вибору

Описані види торшерів підлогових не розкривають головних правил пошуку функціонального і практичного помічника для власнох кімнати або комерційного приміщення. Потрібно підкреслити затишок вітальні, тонкий, неабиякий смак господарів, елегантність кухні або презентабельність офісу? Кожен мобільний світильник підбирається з урахуванням переслідуваних цілей:

  1. Базове рівномірне світло над зоною дасть арочна модель на телескопічному штативі, замінити верхне джерело світла зможе високе пристрій, висотою 2-2,5 м.
  2. Повноцінне осввітлення робочого куточка (бібліотеки, рукоділля) без порушення іншого простору зайвої яскравістю забезпечить торшер для читання з лампою-спотом. Вектор випромінювання легко змінювати при потребі.
  3. Яскраве акцентне виділення об'єкта допоможе організувати торшер прожекторного типу (ZumaLine POLA LED, Searchlight Studio).

Якщо ж передбачається використання торшера як декор, можна підбирати моделі з каркасом різного форм-фактора: у формі деревного стовбура для еко-стилю і рустики, з кованими елементами, у вигляді свічника з філігранними підвісами і каскадами кришталевих ниток. Благо, європейські дизайнери дали волю фантазії і створили безліч колекції під різні стилі.

Краще всього купують