Аварійне освітлення: важливі нюанси проектування

аварійне освітлення вимогиМета даного типу освітлення – гарантувати джерело світла в ситуаціях відключення електроенергії. Аварійний світильник призначений для аварійних ситуацій в енергосистемі, тому він оснащений аварійними модулями та незалежними джерелами живлення.

Функції:

  1. Основна метаце освітлення в безперебійному режимі шляхів, які призначаються для евакуації.
  2. Створення освітлення вздовж шляхів евакуації таким чином, щоб уможливити безпечний рух до виходу в безпечне місце.
  3. Забезпечення того, щоб ППО (пункти пожежного обладнання) та ПС (пожежної сигналізації) уздовж шляхів евакуації можна було легко знайти і при необхідності ними скористатися.
  4. Встановлене аварійне освітлення має функціонувати не менше однієї години після зникнення основного освітлення.
  5. Лампа аварійного освітлення, що живиться безпечною напругою, використовується в приміщенні, в якому вимкнено основне освітлення, для візуалізації перешкод, що виникають у зв'язку з плануванням будівлі, маршрутом зв'язку або його використанням, а також з освітленими знаками, що вказують напрямки евакуації.

Аварійне освітлення має функціонувати не тільки в разі повної втрати потужності основного освітлення, але і в разі локальних відмов окремих освітлювальних приладів. При виборі світильників слід керуватися переконаністю у високій надійності та стабільності систем освітлення. Позитивні відгуки, в даному випадку, отримує продукція виготовлена ​​в Італії (а значить відповідна жорстким європейським нормам та стандартам) від бренду Ideal Lux.

Проектування системи аварійного освітлення

      План нерухомості

Для того щоб робоче аварійне освітлення було виконано у відповідності з усіма вимогами та нормами, перед проектуванням системи мають бути складені плани, що показують планування будівлі, існуючі і пропоновані шляхи евакуації, пункти ПС, місця з протипожежним устаткуванням та всі інші точки, які можуть створювати перешкоди на шляху евакуації.

      Пошкодження основного блоку живлення

Світильник евакуаційний має працювати в разі пошкодження будь-якої частини джерела, що є основним у системі освітлення. У всіх випадках мають бути вжиті заходи для забезпечення того, щоб аварійне освітлення спрацьовувало в разі відмови основного джерела живлення зони.

      Цілісність системи

Необхідно забезпечити високу надійність системи. Висвітлення окремих ділянок маршруту евакуації слід здійснювати з використанням двох або більше світильників, щоб у разі пошкодження одного з них маршрут евакуації не був повністю темним або щоб система індикації напрямку евакуації була максимально ефективною. З тих самих причин в кожній відкритій зоні слід використовувати два або більше світильника.

      Особливі зони, що вимагають аварійного освітлення

Небезпечні ділянки та зони, які повинні бути доступні в разі відмови основного освітлення та які також вимагають аварійного освітлення:

  • зовнішні зони в безпосередній близькості від виходів;
  • кабіна ліфта.

Аварійне освітлення: вимоги до розміщення

Для забезпечення належної видимості для евакуації, просторові зони мають бути освітлені. З цього витікає, що світильник аварійного освітлення має розміщуватися на висоті не менше 2 м над підлогою. Знаки на всіх аварійних виходах та вздовж шляхів евакуації мають бути освітлені так, щоб вони одночасно вказували шлях евакуації в безпечне місце. Коли неможливо побачити аварійний вихід безпосередньо, для вказівки його розміщується світловий вказівник напрямку (або серія знаків).

Знаки безпеки встановлюються на відстані не більше 20° над горизонтальною лінією огляду, щоб забезпечити максимальну видимість для зручного огляду.

Установка аварійного освітлення обов'язкове на наступних ділянках:

  • біля кожної двері, передбаченої в якості запасного виходу;
  • поруч зі сходами, щоб кожен крок висвітлювався безпосередньо;
  • в районі кожної зміни поверху;
  • обов'язково при аварійних виходах і знаках безпеки;
  • у всіх місцях зміни напрямку;
  • на кожному перехресті коридорів;
  • зовні та біля кожного кінця виходу;
  • поруч з кожним пунктом першої допомоги;
  • поруч з будь-яким протипожежним пристроєм та кнопкою екстреного виклику;
  • поруч з евакуаційним обладнанням, призначеним для людей з обмеженими можливостями;
  • в безпосередній близькості від місць притулку для інвалідів та місць зустрічей, а також в туалетах для інвалідів – там, де знаходиться система екстреного виклику.

Різноманітні моделі аварійного освітлення ви можете замовити в нашому інтернет-магазині svetilnikof.com.ua. Оперативна доставка по всій Україні: Київ, Львів, Харків, Дніпро, Одеса та ін.