Датчик руху для освітлення: підключення

Зміст:

датчик руху для освітлення підключенняАвтоматичне освітлення – це зручне рішення. Датчики можуть контролювати світло люстри або світлодіодної стрічки, що розміщені на сходах, при під'їзді до будинку, в передпокої. Автоматичне включення можливо тільки, якщо передбачено підключення датчика руху до джерела світіння. Не забудьте завжди мати правильні інструкції під рукою. Ми встановлюємо датчики так, як вказано на роз'ємі. Датчики підключені паралельно або підключені до джерела живлення в різних місцях. Важливо підключити джерело живлення до однієї фази, а вихід за реле – до фазного провідника ланцюгу освітлення.

Ви можете нескінченно писати про те, як підключити датчик руху до лампи, стрічки або галогенні. В даний час на ринку є багато моделей детекторів, які будуть підключатися як до низьковольтних, так та до 230-вольтних установок. Датчик включення світла при русі – це дуже зручний та функціональний пристрій, який дозволяє нам повністю автоматизувати освітлення.

На перший погляд, підключити детектора руху не складно, і, слідуючи інструкціям виробника, це буде досить проста та швидка настройка вашої освітлювальної установки. Найголовніше, що з'єднання лампи з датчиком руху завжди відбувається при вимкненому живленні. У разі установки на 230V – це дуже важливе питання, яке визначає нашу безпеку протягом усього процесу установки.

Послідовність підключення датчика руху:

  1. Вимкніть перед підключенням.
  2. Закріпіть корпус датчика відповідно до технічного креслення або інструкції з експлуатації.
  3. Підключіть датчик руху до світильника відповідно до маркування кабелю.
  • Живлення 230V-фазний провід L (коричневий) та нейтральний провід N (синій)
  • 12V блок живлення – позитивний + (червоний) та негативний – (чорний)

Не забудьте підключити всі кабелі згідно зі схемою виробника.

Датчик ввімкнення світла на рух: принцип роботи

Залежно від того, чи обираєте ви мікрохвильовий датчик руху або датчик, що працює в інфрачервоному діапазоні, він буде мати дещо інший принцип роботи:

МХ-датчик руху працює за принципом випромінювання та прийому електромагнітних хвиль. Коли хвилі, що випускаються пристроєм, змінюють свою схему, детектор запускає нашу лампу. Це відбувається, коли рухоме чужорідне тіло з'являється в межах його діапазону та змінює раніше запрограмований малюнок.

ІЧ-датчик руху представляє собою інфрачервоний пристрій. Він запускається, коли виявляє будь-які зміни температури в межах діапазону датчика.

Найчастіше датчики руху МХ набагато більш чутливі та можуть виявляти рух навіть за дверима або не дуже товстою стіною. Не існує кращого з обох типів детекторів. В одній ситуації інфрачервоний буде працювати краще, а в іншій – мікрохвильовий.

Як підключити датчик руху до лампочки?

підключення датчика рухуПридбаний детектор підключається до джерела світла, як і в випадку галогенної або іншої лампи на 230V. Датчик руху до лампи підключений між джерелом живлення та патроном лампи. Давайте згадаємо, що сам детектор не має бути закритий, оскільки це може негативно вплинути на його роботу. Звичайно, ви повинні почати роботу з відключення живлення (дуже важлива проблема безпеки). Наступним кроком буде відключення установки в тому місці, де ми хочемо підключити наш детектор.

Після установки ми можемо переконатися, що датчик працює нормально. Якщо інтервал світіння занадто короткий або у самого детектора занадто низький діапазон, ми, звичайно, можемо відрегулювати його за допомогою його потенціометрів.

Як підключити датчик руху для світлодіодної лампи

Датчик руху та його підключення до LED-світильника також не є складним завданням. Як і у випадку з лампочками, ми підключаємо його між джерелом та його патроном. Ніщо не заважає одному датчику руху обслуговувати більше одного пристрою. Він повинен бути встановлений перед нашою паралельною установкою таким чином, щоб струм проходив до кожної з ламп через детектор. Однак слід пам'ятати про дуже важливий параметр – максимальному навантаженні на датчик. Якщо наш датчик руху має максимальне навантаження 120W, ми не зможемо підключити до нього лампи, максимальна потужність яких перевищує цей рівень. Тоді краще використовувати датчик з більш високим навантаженням. Можливе підключення декількох датчиків.

Схема підключення датчика руху та його установки не така вже складна, тому ми в основному підключаємо його самостійно. Однак для більш складних установок рекомендовано звернутися до досвідчених електриків, які професіонально зможуть під'єднати датчик руху.

У нашому інтернет-магазині ви можете купити детектори або моделі з вбудованою функцією відстеження руху. Вартість залежить від потужності та складності конструкції. Доставка замовлень по всій Україні: Київ, Львів, Харків, Дніпро, Одеса та ін.