Декоративне освітлення всередині та зовні будівлі – поради від дизайнерів

декоративне освітлення в інтер'єріПри облаштуванні будинку багато уваги приділяється освітленню, яке буде виконувати функціональну та естетичну функцію. Правильно сплановане освітлення надзвичайно важливе, оскільки світло не тільки розсіює темряву, але й створює потрібну атмосферу, впливає на наше самопочуття та підкреслює характер інтер'єру. Декоративне освітлення будівель як всередині, так і зовні – це одна з основ створення правильного аранжування.

Види освітлення в дизайні інтер'єру

Серед широкого асортименту освітлення, який пропонує нам ринок, можна виділити три основні типи: загальне, місцеве та декоративне.

  • Загальне освітлення – це вид освітлення, що заміняє денне світло в приміщенні. Основне завдання – рівномірне висвітлення приміщень – цього ефекту досягають, завдяки стельовим світильникам (підвісні світильники та люстри), які забезпечують розсіяне або пряме світло.
  • Місцеве (спрямоване) освітлення – це додаткова форма основного освітлення. Забезпечує достатню яскравість для зон, де виконуються різні дії. До цього типу освітлення належать настільні лампи та торшери. З цією метою часто використовуються лампи декоративного освітлення, яких сьогодні величезна кількість в каталогах популярних виробників Azzardo, Eglo, Ideal Lux, Imperium Light, Italux, Luminex, Mantra, Markslojd, ZumaLine тощо.
  • Декоративне освітлення – чудово підходить для виокремлення обраних деталей та дозволяє виявити переваги об'єкту, що освітлюється. Освітлювальна продукція з декоративною функцією – це світлодіодні стрічки, точкові світильники, люверси для стелі, сходові світильники тощо.

Правильний вибір світильників потрібен для гарного освітлення нашого інтер'єру та виділення предметів всередині. Правильно підібране освітлення – це основа, яка надає характер кімнатам, доповнює будь-який декор, допомагає підкреслити цінності, а також підсилює колір або привертає увагу до конкретних предметів. Підсвічування сходинок, точкове світло, спрямоване на важливий елемент декору, гра світла на стіні, або освітлені ніші – це лише кілька способів створити неповторну світлову композицію.

Точкове декоративне освітлення в інтер'єрі: кілька ідей

Вивчивши безліч проектів дизайнерів, вдалося виділити кілька цікавих ідей щодо використовування декоративного освітлення для створення кращих аранжувань. Ними ми ділимося з вами:

  1. Точкові лампи можна використовувати, щоб підкреслити красу обраного приміщення в інтер'єрі. Цю роль можуть виконувати вбудовані люверси або споти. Техніка вбудовування світильників в стелю або стіну дозволяє дизайнерам протягом багатьох років домагатися виняткових дизайнерських досягнень. Галогенні або світлодіодні вбудовані лампи декоративного освітлення можуть створювати оптичні ілюзії та покращувати інтер'єр. Встановлені на стелі, вони іноді розкидані асиметрично, завдяки чому з тіні виводиться, наприклад, екзотична рослина, що стоїть в кутку кімнати, або художня інсталяція. Точкове освітлення, розташоване на стелі по контуру вітальні, наприклад, оптично знижує висоту кімнати. Це зробить її затишніше, особливо якщо вибрати теплі тони джерел світла.
  2. Таке декоративне освітлення також добре підійде при установці в підлогу. Підсвічені рослини, навіть поставлені в передпокої, прекрасно виглядають з будь-якої точки. В цьому випадку слід використовувати світлодіодні лампи, в яких джерела світла інтегровані у світильник. Вони стійкі до механічних пошкоджень, тому не ламаються та не дряпаються, навіть коли ми на них наступимо.
  3. Правильно підібране декоративне освітлення підкреслить неповторну фактуру стіни.
  4. Кілька світильників, розташованих по контуру кімнати, – це не тільки оригінальне декоративне освітлення в інтер'єрі, але, перш за все, ряд світильників, які змусять кімнату здаватися вищою.
  5. Також варто планувати таке освітлення в будівлях з використанням гіпсокартону або меблевих щитів, наприклад, точкові світильники, встановлені на корпусі ванни, підкреслять її первісну форму.
  6. декоративне освітленняЦе чудовий спосіб висвітлити нішу, картину або полотно, він стане прекрасною заміною галерейному настінному світильнику, який, проте, своїм стилем привносить в інтер'єр атмосферу ретро.
  7. Поглиблення або архітектурні ніші – цікава альтернатива створення унікальних світлових схем. Для їх освітлення ідеально підходять світлодіодні рефлекторні світильники. Це рішення, яке дозволяє нам проводити необмежену модернізацію, тому що цей тип освітлення можна вільно адаптувати до наших потреб, змінюючи тільки колір або інтенсивність світла. Таке підсвічування добре підійде не тільки у вітальню, але й в спальню, хол, коридор або ванну кімнату, оскільки дозволяє легко та швидко підкреслити деталі.
  8. Сходи з відповідним освітленням створюють унікальний декоративний елемент. Крім функціональної сторони сходів, ми повинні звернути увагу на їхнє висвітлення, що забезпечує безліч естетичних цінностей та суттєво впливає на нашу безпеку.

Універсальність декоративного освітлення

Використання світла в якості декору добре працює в будь-якій кімнаті. У спальні воно допомагає створити затишну та романтичну атмосферу, в вітальні створює неповторний характер, а у ванній використовується для підсвічування дзеркал та ніш.

Не варто забувати й про екстер'єрне світло. Декоративне освітлення будівель – актуальне питання для власників приватних будинків, ресторанів з виходом у двір та власними терасами.

Декоративне вуличне освітлення – це також безліч цікавих рішень. Тут можуть бути використані точкові світильники, ліхтарі, стовпчики. Ідеальне рішення – замовити ландшафтний дизайн. Фахівці не тільки розроблять план двору, але й допоможуть вибрати серед великого асортименту моделі світильників. Цікаві рішення шукайте в каталогах Nordlux, Nowodvorski, Searchlight, Shilo, TK-Lighting тощо.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід