Заощадження електроенергії на освітленні

Багато хто регулярно та не замислюючись споживає аж занадто багато електроенергії. Здебільше проблема полягає в неправильному використанні світла. То як саме економити світло та платити менше за споживання електрики, вартість якої з кожним роком тільки зростає? Про це ми розповідаємо в нашій статті.

Заощадження на освітленні: сталість замість одноразових кроків

економія на освітленніЕлектрика коштує не дешево й немає ніяких ознак того, що вона буде дешевшати, тому вам потрібно готуватися до регулярних підвищень. Саме з цієї причини варто знати, як заощадити світло, зменшити рахунки та допомогти навколишньому середовищу.
Економія на споживанні електроенергії може сприяти тому, що вам вдасться скоротити витрати на оплату комунальних рахунків на кілька сотень та навіть тисяч гривень на рік. В цілому сума залежить від квадратури будинку або квартири, кількості електроприладів та джерел світла. Тому варто оптимізувати енергоспоживання в вашому домі та забезпечити його раціональне використання.
Як з'ясовується, важливо не тільки вибрати енергозберігаючі пристрої, але й ретельно продумати та правильно спланувати освітлення будинку та прибудинкової території.

Як економити світло в приватному будинку або квартирі?

1. Енергозберігаюче освітлення. Економія електроенергії на освітленні має починатися з заміни лампочок. Замість традиційних ламп розжарювання варто звернутися до світлодіодних. Вольфрамові лампи перетворюють в світло тільки 5% енергії, яку вони використовують, а їх термін служби складає всього близько 1000 годин. Галогенні лампи трохи ефективніше – їх термін служби складає від 2000 до 5000 годин, що на 70% більше, ніж у жарівок. Компактні люмінесцентні лампи працюють в 10 разів довше, ніж традиційні лампи розжарювання, але слід пам'ятати, що повна потужність світлового потоку лампи досягається тільки через період від декількох до кількох десятків секунд. Сучасні світлодіоди демонструють найвищу ефективність у висвітленні приміщень. Вони характеризуються дуже високою ефективністю перетворення електричного струму в світло. Передбачається, що економія може досягати 80%, а термін їх служби – до 25 000 годин. Економія світлодіодних ламп повністю виправдовує їх досить високу ринкову вартість.

2. Правильний вибір освітлення. Слабке світло в кімнатах, де ви проводите багато часу, та занадто інтенсивне в кімнатах, де ви буваєте рідко. Така «економія світла» не тільки не дає результату, а ще й згубно впливає на здоров'я. Тоді як у першому випадку використання енергозберігаючого освітлення виправдано та навіть бажано, в другому воно призводить до зайвого надмірного енергоспоживання. При виборі типу освітлення його слід адаптувати до призначення приміщення, що не тільки заощадить гроші, але й додасть інтер'єру неповторний характер. Наприклад, галогени добре підходять для освітлення ванних кімнат, а також для загального та декоративного освітлення.

3. Купуємо відповідні світильники. У продажу ви можете знайти багато різних типів світильників. Вирішуючи питання, як економити світло в квартирі, краще вибрати ті, які забезпечують яскраве освітлення. У свою чергу, не варто купувати моделі з великою кількістю світлових точок, особливо для невеликих інтер'єрів. Багато виробників також пропонують лампи з регульованими абажурами, що дозволяє спрямувати промінь світла туди, де він найбільше потрібний.

4. Погані звички користувача. Багато джерел світла, які використовуються безперервно, наприклад, поза домом, в технічних приміщеннях та на сходах, тобто в місцях, де ви зазвичай проводите мало часу, можуть значно збільшувати навантаження на ваш сімейний бюджет. Ідеальним рішенням тут є використання вбудованих датчиків руху. Завдяки цьому освітлення буде ефективно використовуватися, коли воно знадобиться користувачеві.як заощаджувати світло

5. Не вмикайте лампи без необхідності. Також майте на увазі, що марно ввімкнене світло означає великі рахунки. Тому, коли ми не використовуємо кімнату, вимкніть світло в ній. Гарною ідеєю може бути також використання світильників з пультом дистанційного керування.

6. Використовуйте місцеве освітлення. Тоді, коли ми дивимося телевізор, нам не потрібно використовувати люстру з кількома лампочками. Замість цього ви можете ввімкнути торшер з однією лампочкою, що створить затишну атмосферу в кімнаті та дозволить заощадити кошти.

7. Відповідний внутрішній устрій. Правильне розташування інтер'єру надзвичайно важливо з точки зору освітлення. Варто розташувати електроосвітлювальні прилади в робочому приміщенні таким чином, щоб вибране освітлення було приємним для очей. Компактні люмінесцентні лампи слід використовувати в приміщеннях, де світло увімкнено протягом тривалого часу, наприклад у вітальні. Ртутні лампи зазвичай використовуються в приміщеннях, де немає денного світла (підвали, підсобні приміщення). Проте, світлодіодні лампи дуже добре працюють при висвітленні меблів та в якості акцентного освітлення в садової арматурі, підсвічування сходів тощо.

Підсумок

Як економити світло? Виявляється, це не таке складне питання! Все, що вам потрібно, це внести кілька змін в ваше повсякденне життя, що з часом перетвориться на хорошу звичку.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід