Як організувати освітлення домашньої фотостудії

Як побудувати домашню фотостудію? З чого почати? На що звернути увагу при покупці ламп? Який набір світильників вибрати? Є багато питань, але суперечливої ​​інформації в Інтернеті ще більше. Ми підготували невелику статтю про те, як підібрати світло для домашньої фотостудії, не витратитивши при цьому купу грошей

освітлення для домашньої фотостудії

Відділ фотографічних ламп

Студія домашньої фотографії може бути оснащена лампами-спалахами, а також лампами з безперервним освітленням.

Фотоспалах характеризується більшою ефективністю, але в нього є серйозний мінус – ви маєте бути в змозі уявити її, щоб передбачити ефект, та за необхідністю синхронізувати камеру або окремі лампи між собою. Тому фахівці рекомендують новачкам джерела постійного світла, і саме на них ми зосередимося в сьогоднішній статті. Окрім того, що безперервне світло легше освоїти непрофесіоналам, воно має додаткову перевагу – ви можете використовувати його для освітлення не тільки при створенні фотографій, але й відео. І це дуже важливо в наш час! До того ж, світло для фотостудії такого типу можна організувати, використовуючи доступні предмети світлотехніки, а не лише дороге професійне обладнання.

Питання, які ви маєте задати собі на старті

З лампами це як і з лінзами – ніхто не порадить вам конкретну модель, якщо ви не знаєте, що саме хочете сфотографувати. Кілька додаткових аспектів також є ключовими, тому витратьте хвилину, щоб позбутися деяких питань:

  • Що я хочу сфотографувати і висвітлити в домашній студії – фотографуєте ви маленькі предмети або вам потрібна лампа для фотостудії для освітлення сім'ї з декількох чоловік?
  • Чи повинні студійні лампи доповнювати денне світло або ви хочете повністю відмовитися від природного освітлення?
  • Чи можу я використовувати спалах, або я тільки починаю і вважаю за краще безперервне світло, яким легше керувати?
  • Я віддаю перевагу м'якому світлу, тонкій тіні або, скоріше, я концентруюся на сильних контрастах та чіткому ефекті освітлення фотографії?
  • Чи буду я використовувати студію тільки для фотографії або також для створення відеоматеріалів?

Вибираємо постійне світло для фотостудії. На що звертати увагу

Після ознайомлення з цією інформацією вам буде простіше вибрати хороше обладнання, що дозволить робити дійсно якісні фото.

КОЛІР

На колір та кінцевий ефект впливають колірна температура випромінюваного світла та індекс передачі кольору.

Світло в різний час доби має різну кольорову температуру, виражену в Кельвіна. Прийнято вважати, що колір нейтрального світла має температуру 5500-6000 К. Дуже холодне світло, наприклад, 8000 К, а температура світла сонця, що заходить – близько 3000 К, тобто тепле. Кожен день ми почуваємося добре при світловий температурі близько 3200 – 3500 К; такий теплий колір природний для нас, він асоціюється з сонцем або затишком оселі.

При зйомці при денному світлі ми зазвичай прагнемо максимально нейтральних кольорів, що дає нам температура близько 5500 К. Однак це велике спрощення, тому ми рекомендуємо скористатися однією з наступних хитрощів:

світло для фотостудії

  • найкращим рішенням буде лампа для фотостудії з регульованою колірною температурою – проте, такі моделі коштують дорожче;
  • перевірте за допомогою програми для фотографій в своєму телефоні, яка колірна температура знаходиться в тому місці, де ви будете його використовувати;
  • якщо ви знімаєте в різних місцях, в різний час доби і ця колірна температура буде змінюватися, то краще вибрати лампу, описану в пункті 1 цього списку;
  • якщо ж лампа, яку ви хочете купити, призначена тільки для освітлення певного фото-майданчика, а основним джерелом світла завжди буде денне світло, тоді ви можете робити ставку на стандартну температуру 5500-6000 К.

ПРОДУКТИВНІСТЬ

Потужність лампи вимірюється в ватах (Вт). Однак правильним параметром для визначення продуктивності є так званий LUX. Чим вище значення LUX, тим потужнішою буде лампа. При порівнянні конкретних моделей не забувайте ґрунтуватися на тотожніх припущеннях, тобто ми перевіряємо значення LUX в параметрах лампи, але припускаючи однакову відстань та кут падіння світла.

ТИП СВІТИЛЬНИКА

Безперервне освітлення для фотостудії можна організувати за допомогою:

  • точкових світильників з однією або декількома лампочками;
  • панельної поверхні, що заповнена безліччю світлодіодів.

Точкове освітлення в фотостудії набагато популярніше, оскільки його легше міняти за допомогою модифікаторів, наприклад, софтбокса, парасольок, прожекторів. Панельне освітлення рекомендується, коли ми хочемо рівномірно висвітлювати великі площі. Це більш дорогий варіант, але всі пропоновані моделі являють собою led світло для фотостудії з використанням світлодіодних джерел світіння, які дозволяють регулювати температуру світла (3000 – 8000 К) та його інтенсивність: лампа з 36 діодами (36D), лампа 100D і лампа 150D. Всі світлодіодні панелі мають CRI96.

ТИП ЛАМПИ

В наявності є галогени, люмінесцентні лампи, світлодіодне освітлення, лампи розжарювання. Що вибрати? Фахівці рекомендують світлодіодне освітлення завдяки численним перевагам:

  • видиме світло;
  • низьке енергоспоживання;
  • плавна зміна колірної температури;
  • низький рівень нагрівання;
  • доступність, широкий асортимент в стаціонарних магазинах та онлайн.

Ми постаралися якомога простіше описати, як вибрати освітлення для домашньої фотостудії. Багато світильників з нашого каталогу допоможуть в організації такого освітлення. При виникненні питань звертайтеся до наших менеджерів.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід