Як правильно підібрати освітлення кухні: практичні поради

освітлення кухніКухня – це серце будинку, тому при облаштуванні кухонного інтер'єру потрібна особлива увага. Правильно підібране освітлення кухні впливає не тільки на комфорт приготування їжі, але й на безпеку.

Тому важливо вибрати хороші світильники для кухні, не зважаючи на те, де вони будуть використані: над стільницею або обіднім столом. У цій статті ми розповімо, що потрібно робити, щоб отримати цікавий візуальний ефект та високий рівень функціональності. Почати розстановку світильників варто з поділу кухні на окремі зони та вибору відповідного джерела світла над стільницею.

Освітлення на кухні можна розділити на три основні групи:

  • центральний світильник;
  • освітлення стільниці
  • декоративні точки світла.

Загальне світло на кухню: що вибрати

Стельове освітлення для кухні вмикається безпосередньо при вході та рівномірно освітлює весь інтер'єр. Таким чином, замість однієї основної лампи ми можемо вибрати вбудовані точкові світильники, світлодіодну стрічку або кілька люстр над обіднім столом в єдиному стилі. Також сьогодні популярні трекові світильники, які використовуються як в якості основного світла, так і задля атмосферного підсвічування на кухню.

Основне освітлення не обов'язково має бути дуже яскравим, важливо, щоб воно було розсіяним та не створювало тіней. У приміщеннях меншого розміру підвісні світильники для кухні можуть трохи перевантажувати інтер'єр. У маленькій та вузькій кухні меблі зазвичай ставлять вздовж стіни, тому часто ми перекриваємо основний світильник власною спиною. Можливо, тут нам допоможе додаткове освітлення, наприклад точкові світильники над шафками.

Освітлення стільниці

Правильне освітлення стільниць – одне з найважливіших питань при плануванні освітлення на кухні. Гарне освітлення робочого простору стільниці та мийки має бути функціональним та безпечним. З лицьового боку кухонних шаф можна встановити світильники з галогенними лампами або лед лампами. Освітлення над кухонною стійкою розташуємо через кожні 40-60 см, в результаті рівномірно висвітлимо весь робочий простір.

Декоративне підсвічування для кухні

Ми звикли вважати, що декоративні світильники використовуються в вітальні. Але сучасна кухня – це також можливість втілити цікаві ідеї зі світлом в життя. Ось декілька ідей: 

  • використовуйте споти, щоб підсвітити елементи декору: фотографії, картини, популярна сьогодні ніші та підсвічування на кухні під шафами;
  • над кухонним островом варто використовувати додаткове освітлення. Ви можете повісити над ним кілька окремих світильників на різній або однаковій висоті. На щастя, вибір люстр в каталогах популярних брендів Nordlux DFTP (Данія), Eglo (Австрія), Ideal Lux (Італія), TK-Lighting (Польща), Nowodvorski (Польща) сьогодні дозволяє підібрати модель під будь-який стиль в інтер'єрі.

Освітлення в кухні над столом

В даний час все частіше, окрім основного загального світла, додатково висвітлюється стіл, що дозволяє оптично розділити обідню зону та власне кухню, а також надає їй індивідуальний характер. Завдяки люстрі над столом, ви ще більше підкреслите посуд та столові прилади, що знаходиться на ньому. При виборі світильника над столом радимо дотримуватися відповідного балансу між габаритами столу та розміром абажура.

Над столами довжиною 140 см доречно повісити абажур діаметром 40-50 см. Невеликі індивідуальні кухонні світильники слід вишикувати в ряд. Без сумніву, відстань між лампою та стільницею також є важливим питанням. Лампи меншого розміру можуть звисати на 50-60 см зверху, в той час як для великих круглих абажурів потрібно більше місця – 70-100 см. Світло має падати на всю стільницю та не засліплювати людей, які сидять навколо.

Який LED-світильник на кухню вибрати?

На даний час все частіше корпусні меблі створюються з урахуванням простої установки в них світлодіодних стрічок. При їх виборі слід керуватися якістю, тобто допусками типу CE та ROHS. Важливими параметрами є щільність світлодіодів, колір світла, споживана потужність та рівень герметичності. Однак не варто побоюватися, що окремі світлодіоди будуть дуже помітні. Їх зазвичай непомітно ховають під рейками.

Для інших світильників ви також можете вибрати світлодіодні лампи, які є енергозберігаючими та споживають до 90% менше енергії, ніж традиційні жарівки. Однак перед покупкою слід перевірити нитки, правильно відрегулювати розмір та подумати про колірну температуру. В ідеалі світло має бути близьким до природного, нейтрального.

Купити світильник на кухню ви зможете в нашому інтернет-магазині svetilnikof.com.ua. У широкому ціновому діапазоні підберете модель, яка буде відповідати поставленим вимогам.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід