Як правильно вибрати настільну лампу по дизайну і функціональності

як вибрати настільну лампуМобільні освітлювальні прилади вносять практичність і зручність в зміну дизайну освітлення приміщення, забезпечують комфортне для очей освітлення робочого столу, легко пересуваються на потрібне місце. Настільні світильники локального розсіяного або направленого світіння актуальні для школярів і малюків, працівників офісів і вчителів. Від цих пристроїв залежить працездатність і здоров'я користувача.

Серед безлічі пропозицій, яку настільну лампу вибрати? До уваги потрібно брати кілька аспектів:

  • потужність лампи для достатнього освітлення;
  • роль приладу в просторі;
  • набір необхідних регулювань (висота штатива, кут нахилу розсіювача, тип кріплення).

Світло потрібної інтенсивності - основа продуктивної праці

Робочий стіл, куточок для рукоділля або офісний бокс повинні яскраво освітлюватися. Але ступінь яскравості для кожного користувача індивідуальна. Як вибрати настільну лампу для роботи, щоб вона не сліпила очі, не викликала дискомфорт і не знижувала працездатність? Підбирати пристрій потрібно за характером поширення світла:

  • спрямованого світіння. Це світильники з повністю закритими плафонами з однорідного щільного матеріалу (металу, пластика). Моделі серії VALENCIA, TOBO від MARKSLOJD, Nowodvorski AXE та ін. Фокусують світло на певній ділянці, поширюють промені тільки вниз. Завдяки шарнірам розсіювач встановлюється в будь-якій площині вище рівня очей людини (підлаштувати положення можна під свої вимоги, щоб світло не засліплювало). Краще підшукувати моделі з повністю вкритими під плафонами лампами або підбирати матові джерела світіння, що поширюють м'які, ненав'язливі промені;
  • допоміжного відбитого світла. Робота світильників Searchlight York, ZumaLine ANTENNE заснована на здатності світла відбиватися від прилеглих поверхонь. Освітлення від лампи притіняють непрозорим матеріалом плафона, а світловий потік відбивається від світлої стелі, примножується і м'яко огортає простір;
  • комбінованого типу генерації світла. Сучасні дизайнери розробили пристрої, які одночасно виконують роль настільного світильника і джерела загального фонового освітлення. Він дає як спрямоване, так і відбите світло. Комбіновані моделі направляють світловий потік тільки вниз (Herstal Vienda) або вгору / вниз через наскрізний абажур (MARKSLOJD PULLMAN, Dalber BATTERFLY), злегка затінюють яскравість лампи світлопроникним абажуром (MARKSLOJD CHRISTINEHOF). Такі пристрої створюють яскраву пляму світла на столі і додатково забезпечують рівномірним фоном приміщення будь-якої квадратури.

Ці рекомендації підкажуть, як правильно вибрати настільну лампу за характером поширення світла, а відрегулювати яскравість ви зможете за допомогою підбору потрібної потужності джерел світіння. Виробники завжди вказують максимально допустиму потужність ламп з урахуванням конструктивних особливостей приладів і матеріалів їх структури.

Роль настільної лампи в просторі

як вибрати настільну лампуСвітлотехніка цієї категорії визнана дизайнерами кращим інструментом візуального перетворення приміщень. Додаткове джерело освітлення не претендує на роль основного світильника, але завжди залишається в центрі уваги.

У пошуках рішення, як вибрати настільну лампу, вам допоможуть інші прилади освітлення: вся світлотехніка повинна бути в одній стильовій концепції, перегукуватися по палітрі відтінків, генерувати різнотипове освітлення для створення необхідної заливки і густоти світла. Грамотне поєднання люстри, бра і настільної лампи виключає непотрібне напруження органів зору користувача, підвищить продуктивність праці, мінімізує втому.

Пересувні світильники крім прямих завдань освітлення грають роль оригінального декору та дієвого інструменту зонування простору. Як вибрати настільну лампу для домашнього кабінету, робочої зони у вітальні або куточка читання в спальні, залежить тільки від стилістики приміщення, від наявної палітри відтінків і смаку власників.

Гнучкість регулювань - простота експлуатації

Як вибрати настільну лампу для школяра, щоб створити комфортні умови незалежно від якості природного освітлення, як підібрати світильники для зміни інтенсивності світіння в офісі? Шукати моделі з безліччю налаштувань і регулювань.

Плафон, що обертається, рухливий штатив з декількома точками вигину, тримач, котрий гнеться в різні сторони, гвинтовий фіксатор (струбцина) або прищіпка, диммер або багатоступінчастий вимикач - безліч рішень для зручної експлуатації. Світильник можна закріпити нерухомо на будь-якій поверхні або застосовувати моделі зі стійкою підставкою.