Як вибрати лампочку

Згенерувати штучне світіння здатна лише лампа (чи стрічка). Це пристрій, у якому електроенергія провокує робочий елемент (світлодіоди, електроди, вольфрамову нитку) видавати потік світла. Як вибрати лампочку – спробуємо детально розібратися.

Зміст:

Спільне у конструкції лампочок

як вибрати лампочкуУсі сучасні лампи, незалежно від технології генерації світла, мають:

  • робочу частину;
  • цоколь;
  • колбу.

У деяких ламп внутрішній простір наповнений газоподібним середовищем, в інших є радіатор для терморегуляції, куполоподібний розсіювач, драйвер для перетворення напруги до потрібного рівня тощо. Все залежить від типу ламп.

Сучасні виробники подбали, щоб рішення, як підібрати лампочку, було максимально простим для користувача. У стандартний цоколь підходять джерела світіння різного типу. Зазвичай, вони взаємозамінні. З цоколем Е14, Е27 і т. і. є й світлодіодні, і економки, і звичайні жарівки.

Різновиди ламп

Найбільш бюджетна – лампа розжарення (вона ж лампа Едісона, лампа «Ілліча»). Світло надходить від вольфрамової спіралі, поміщеної у скляну колбу, що заповнена інертним газом. Має низький ККД, адже багато енергії трансформується у тепло. Боїться температурних перепадів, зовнішніх кліматичних впливів (просто лусне при попаданні вологи на гаряче скло). Робочий елемент має невеликий ресурс, що часто перегорає. Цей тип не дуже підходить, якщо вирішуєте, як вибрати лампочки для люстри із закритими плафонами. Вам доведеться часто розбирати пристрій, щоб замінити джерело світла, що перегоріло.

Відгалуження від попереднього типу – галогенна лампа. У ній у колбу закачано газ із бромом, йодом. Це середовище мінімізує випаровування вольфраму, термін служби робочого елемента збільшується. Характерні риси:

  • компактність;
  • відмінна передача кольорів;
  • нагрівання;
  • високе енергоспоживання;
  • чутливість до жирових забруднень;
  • актуальність застосування там, де важлива насиченість кольору – фото/відеозйомка, автотранспорт, підсвічування картин, арт-об'єктів тощо.

Люмінісцентні – це лампочки-економки. Як вибрати, щоб вони довго служили? Для дому виробники розробили компактні моделі із зігнутою трубкою, для промислового світла – колбні (прямі трубки). Зсередини колба покрита люмінофором, що світиться під час проходження електричного заряду по ртутних парах газоподібного вмісту.

Якщо ви шукаєте відповідь, як вибрати лампочку з білим світлом, жовтим або синюватим відтінком, варіативність колірних температур закладена у світлодіодній технології. LED пристрої мають складнішу конструкцію, ніж попередні види, але з енергоефективності, довговічності вони поза конкуренцією. Така лампа в процесі роботи майже не нагрівається, стійка до ударів. Існують також філаментні (схожі зовні на лампу розжарення), RGB з кольоровими світлодіодами LED-лампочки.

Різноманітність форм-факторів допомагає створити різні світлові композиції. Звичайні грушоподібні, у формі свічки, «свічки на вітрі», з розсіювачем та відбивачем, з кількома нитками розжарення (лампа Едісона) – дизайнів величезна кількість.

Як вибрати лампочку

як вибрати лампочкуУ житловому та комерційному приміщенні без джерела штучного світла не обійтися. Часто його інтенсивності бракує у запропонованих світильниках. Виникає питання, як вибрати яскраву лампочку? Спочатку треба визначити граничні норми потужності для конкретної світлотехніки. У люстру сумарною потужністю 200 Вт неможливо встановити 5 ламп по 70Вт. Потрібної інтенсивності можна домогтися підвищенням потужності джерел світла та пошуком альтернативних моделей. Таких що при меншому споживанні енергії будуть генерувати світловий потік потужнішої інтенсивності.

Зазвичай, попереднє питання заміни перетворюється на рішення, як вибрати яскраву світлодіодну лампочку. Все залежить від вашого бюджету та вимог щодо кольоровості (холодне біле світло, тепле жовте тощо).

Економні люмінесцентні та світлодіодні пристрої не можуть дати найвищої якості передачі кольору. Їх не рекомендують використовувати там, де важлива реалістичність відтінків, відсутність переосвітлення. Тут потрібно вибирати галогенні пристрої. Пам'ятайте, що галогенні лампи дуже чутливі до правильності установки: це треба робити  в рукавичках, щоб на колбі не залишалися жирові сліди, інакше в цих місцях буде перегрів скла та його пошкодження.

При пошуку джерел свічення враховуйте зовнішні умови експлуатації. Для вулиці, в інтер'єр, в неопалювальне приміщення – як вибрати? LED лампу можна встановити за будь-яких обставин – це універсальне рішення. Лампи розжарювання теж можна використовувати на вулиці, тільки у світильниках із високим захистом від проникнення пилу та вологи.

В Україні знайти лампи всіх відомих видів з різними цоколями пропонує наш інтернет-магазин Svetilnikof. Доставка замовлень у Київ, Харків, Львів, Дніпро, Запоріжжя, Одесу.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід