Як вибрати люстру на кухню: матеріали, фактура, дизайн

kak vybrat lustru dlya kuhniОдна з найбільш відвідуваних кімнат в будинку – кухня. Тут господиня проводить ледь не весь день, а гості і домочадці із задоволенням коротають вечори. Щоб атмосфера в приміщенні була сприятливою і комфортною, потрібно детально продумати систему освітлення.

Незалежно від площі кухні, в ній буде доречним центральний світильник. Як вибрати люстру для кухні, на які параметри першочергово звернути увагу?

Матеріали виготовлення як основа практичності

Підвищена вологість, перепади температури, кіпоть і частинки жиру в повітрі – не найсприятливіші умови для світлотехніки з делікатної тканини або паперу, чи не так?

Люстра в інтер'єрі кухні потрібна якісна і надійна. Доцільно передбачити, щоб прилад був оптимально віддаленим від джерела води і нагрівання, не міг пошкодитися від випадкових бризок розпеченого масла. Наприклад, в приміщеннях з низькою стелею зовсім недоречний довгий підвіс, спадаючий над робочою поверхнею. Кращою буде пристельова модель або повністю закритий настінний плафон.

Намагайтеся купити люстру на кухню, керуючись правилом – чим нижче буде розташований її плафон / абажур, тим якісніші матеріали, фурнітура та деталі повинні її комплектувати. Значення має і зовнішнє оформлення, і внутрішнє виконання. В світильнику, що звисає низько, все має бути добротним і красивим. Якщо ж пристрій розташований в пристельовій зоні, не обов'язково купувати моделі з дорогих матеріалів, адже їх красу навряд чи оцінять.

Вирішуючи, як вибрати люстру для кухні за матеріалами, треба враховувати наступні аспекти:

  • практичність. Краще, якщо світильник буде стійким до забруднення. Тканина або папір вбирають жир, на них з'являються неестетичні плями, розводи. Для кухонного простору варто підібрати пластикові, металеві або скляні моделі;
  • зручність обслуговування. Кухню варто облаштувати світлотехнікою, яка легко миється. Найменш доречні тут пристрої з паперовими абажурами, адже їх неможливо очистити без пошкодження делікатного обрамлення ламп. Зручнішими будуть моделі з напівзакритими плафонами з пластика і скла, за якими просто доглядати (VOLANS CS / 8018-S Calligaris, Italux Hornet).

Якщо детально продумати схему розташування світлотехніки, підійдуть люстри для кухні з різних матеріалів, з напіввідкритими плафонами і навіть моделі без ковпаків. Головне, вибрати вдале місце встановлення.

Варіативність рішень для різних розмірів кухні

kupit lustru na kuhnyuНажаль, не багато власників сучасних квартир можуть похвалитися великим кухонним простором. Але це не означає, що в маленькій кімнатці неможливо реалізувати цікаві дизайнерські ідеї.

Незалежно від квадратури приміщення, потрібно зберігати принцип зонування:

  • обідній стіл має підсвічуватися окремо;
  • в робочому куточку треба встановлювати відокремлену світлотехніку, адже користувач власним корпусом закриває світло центрального світильника;
  • виділяти більшою яскравістю світіння значущі елементи інтер'єру – нішу з посудом, сервант, барну стійку та ін.

У зовсім крихітному приміщенні можна обійтися точковим підсвічуванням і не гнатися за традиційністю. Адже громіздкий підвіс зробить стелю ще нижче, а простір більш захаращеним.

Грамотно підібрані люстри для кухні допоможуть скорегувати недоліки планування. Для витягнутих, вузьких приміщень чудово підходять довгі підвісні моделі з компактними плафонами, для просторих – багаторівневі світильники.

Слідкуйте, щоб освітлення було комфортним для сприйняття. Ніяких контрастних переходів, відблисків, надмірного блиску поверхонь. Якщо в приміщенні переважає полірування, світильник має приглушувати випромінювання ламп, а плафон бути матовим або текстурованим.

Витримана концепція стилю

Вдало виглядають люстри для кухні (недорогі або ексклюзивні – не має значення), якщо вони точно підібрані під загальну стилістику інтер'єру. Це може бути додаток до обраного напрямку дизайну або гра на контрастах. Багато моделей стануть універсальним рішенням, адже в них поєднується кілька течій: симетричність класики перегукується з нарочито підкресленою брутальністю металу (Eglo PALTAS 95216), натуральність матеріалів, притаманна стилю еко, з абстрактністю форм (Zambelis 17070) та ін.

У сучасних інтер'єрах популярна еклектика і неординарність. У нашому інтернет-магазині Svetilnikof знані бренди Markslojd, Nowodvorski, Searchlight, Mantra представили колекції в сучасному, індустріальному, класичному, мінімалістичному, модерновому, античному стилі, а також рішення для лофт-квартир і кухонь хай-тек. Вінтаж, ретро, ​​прованс, неокласика – у великому асортименті ви знайдете люстри для будь-яких дизайнерських проектів!