Як вибрати освітлення для офісу?

Більшість з нас проводять на роботі мінімум 8 годин на день. Це велика частина нашого життя! Ось чому так важливо забезпечити відповідні умови для себе та співробітників. Одним з найбільш важливих елементів, що забезпечують високий рівень комфорту роботи, є офісне освітлення, а забезпечення належного освітлення робочого місця є обов'язком кожного роботодавця. Правильне підібране освітлення для офісу

  • офісне освітленняполегшує виконання професійних обов'язків;
  • підвищує ефективність та результативність дій;
  • позитивно впливає на настрій працівника та його ставлення до роботи.

Норми освітлення в офісі

Всі стандарти та керівні принципи, що стосуються освітлення на робочому місці, з 2002 року прийнято використовувати за міжнародними нормами та стандартом ISO 8995. Положення визначають вимоги до рівнів освітленості приміщень та конкретних робочих місць всередині будівель, а також наголошують на необхідності задоволення кількісних та якісних потреб в умовах освітлення .

Освітлення для офісу: параметри

Основні параметри світлового середовища, які слід враховувати при проектуванні освітлення в офісі або будь-якому іншому робочому місці, включають:

  1. Розподіл яскравості в навколишньому середовищі – яскравість визначається коефіцієнтом відбиття світла від поверхні. Критерії розподілу яскравості залежать від призначення приміщення та типу виконуваної роботи. Належним чином збалансована яскравість та підібране освітлення в офісі позитивно вплинуть, серед іншого на: гостроту зору, контрастну чутливість (очі не втомлюються від постійної реадаптації) та ефективність функцій ока (наприклад, рухи очей або звуження зіниць). Як занадто висока яскравість (напруга очей), так і занадто низька яскравість (одноманітна й така, що не стимулює робоче середовище) негативно позначаться на працівниках та робочому середовищі. Передбачається, що світлі поверхні в приміщенні (в першу чергу стіни та стелі) дозволяють підвищити рівень адаптації та комфорту співробітників.
  2. Інтенсивність освітлення – швидкість та зручність виконання співробітником певних візуальних завдань багато в чому залежать від рівня інтенсивності освітлення та його розподілу. Освітленість виражається в люксах (1 люкс дорівнює одному люмену на квадратний метр). Значення правильної інтенсивності освітлення для конкретного інтер'єру та робочого місця залежить, серед іншого, від ступеня складності зорової роботи. Слід враховувати й такі чинники, як: комфорт та благополуччя працівника та ергономічність зору; наприклад, стіл повинен бути освітлений при 500 Лк, а його найближче оточення – 300 Лк.
  3. Відблиски – це стан, який виникає в результаті занадто високого рівня яскравості в полі зору або через неправильний розподіл цієї яскравості. Тобто, якщо офісне світло занадто яскраве для певного виду діяльності. Відблиски можуть викликати дискомфорт та знижувати здатність розпізнавати об'єкти в полі зору. Також відблиски можуть бути основною причиною втоми співробітників, помилкових дій та нещасних випадків. Відблиски поділяють на:
  • неприємні – спричинені високою контрастністю між сусідніми областями, що викликають дискомфорт та дратівливість, впливають на брак концентрації, але не знижують зорову здатність;
  • викликають занепокоєння – знижують здатність бачити протягом короткого часу, але не викликають болю; крайнім випадком є засліплення яскравим світлом, яке погіршує вашу здатність бачити довше.
  1. Колір світла та кольоропередача – колірна температура виражається в Кельвінах, тепле світло має колірну температуру нижче 3300 К, а холодне (біле) світло має температуру вище 3300 К. Денне світло (100 Ra) має максимальне значення індексу передачі кольору – чим нижче значення індексу, тим гірше відображаються кольори. Правильно організоване освітлення офісу має бути максимально наближеним до денного освітлення.
  2. освітлення для офісуВнутрішнє освітлення офісних приміщень та спрямованість світла – це ті параметри, які визначають законність моделювання інтер'єру світлом та висвітлюють не тільки робочу поверхню, але й всю площу, займану людьми.
  3. Мерехтіння світла та стробоскопічні ефекти – їх слід суворо уникати, світлове мерехтіння може викликати відволікання та головний біль, а стробоскопічні ефекти можуть викликати небезпечні ситуації через зміни в сприйнятті руху.

Освітлення офісів: потреби співробітників

Всі правила та норми освітлення в офісі випливають з розгляду наступних потреб працівника:

  • комфорт зору – це стан, при якому є повна здатність сприймати та розрізняти деталі, та який не призводить до відчуття дискомфорту або надмірної втоми;
  • візуальна ефективність – забезпечення умов освітлення, які оптимізують точність та швидкість виконання різних професійних завдань, в тому числі, протягом більш тривалих періодів часу та в складних умовах (з урахуванням природнього ступеню втоми працівників);

безпека – розуміється як відсутність загрози зору працівника та мінімізація ризику нещасних випадків на роботі внаслідок неадекватного висвітлення робочого місця.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід