Як вибрати тип цоколю лампи?

Сучасна світлотехніка обов'язково оснащена джерелами свічення. Звичайні лампи з ниткою розжарення, галогенні, люмінесцентні енергозберігаючі чи світлодіодні? Незалежно від їхнього принципу роботи та наповнення, є спільний знаменник, який буде визначальним критерієм вибору – типи цоколів ламп.

Зміст:

Що таке цоколь

типи цоколів лампУ будь-якому освітлювальному приладі або модулі зі світловою індикацією є дроти та патрон для встановлення в нього джерела свічення. Різні види патронів для ламп потребують відповідного форм-фактора та розмірів цоколю. Це кріпильний елемент, що одночасно виконує функцію живлення. За рахунок цоколю джерело світіння фіксується в патроні й отримує стабільний контакт з енергоживильною частиною системи. Стикування має бути чітким, надійним без люфтів та інших перешкод.

Призначення, технічні та фізичні параметри патронів бувають різними, тому види цоколів ламп також різноманітні. Герметичний елемент із повністю прихованими контактами, пластинки, що виступають, металеві штирі або тонкі дроти, що передають енергію від патрона до нитки розжарювання, світлодіоду – технічних рішень цоколів багато.

Варіативність рішень

Під типи патронів ламп підбирається відповідна частина. Швидко розібратися в основних параметрах допомагає маркування. Це загальноприйняті стандарти літерних та цифрових позначень:

  • Перша літера – це тип цоколю. E – різьбовий (у лампах Едісона на кілька вольфрамових ниток, тобто у звичайній лампі Ілліча), G – штирковий, F– цоколь з одним штирем (a – з циліндричним, b – з рифленим, с – спеціальної форми), R – утоплені контакти, B – штифт або Байонет, S – софіт, H – цоколь ксенонових джерел світіння, K – кабельні з'єднання;
  • наступна цифра у маркуванні вказує на відстань між штирями або діаметр цоколю;
  • літери після числового позначення показують кількість штирів, контактних пластин тощо (s - 1, d - 2, t - 3, q ​​- 4, p -5).

Маркування може відрізнятися від стандартного. Наприклад, до першої літери іноді додають уточнюючі позначки: V – конічний цоколь, U – енергозберігаюче джерело, А – лампа для авто та ін.

Найпопулярніші рішення у світильниках

Багато років затребуваними залишаються лампи з гвинтовим цоколем. Це лампи Едісона (вони ж лампочки Ілліча, але з однією ниткою напруження). Корпус сполучного елемента з алюмінію, під ним приховані робочі елементи (контакти, ізолятор, дроти та ін.)

типы цоколей лампПопулярні види цоколів ламп освітлення для сучасних світильників, які продубльовані і у світлодіодних системах:

  • Е14 – рішення для компактних настільних ламп, люстр, настінних світильників та бра. Так званий цоколь «міньйон» може оснащувати свічкоподібні, грушоподібні, кулясті лампи;
  • Е27 – стандартна частина у відповідь для більшості патронів. В Європі стандартом вважається цоколь Е26 (під напругу 110 Вт);
  • Е40 – «голіаф». Цей тип цоколю лампи використовується у потужних системах виробничого чи вуличного освітлення.

Компактність та ергономіку забезпечують лампи зі штировим цоколем. У патроні вони кріпляться за рахунок невеликих виступів, відстань між якими вказано у маркуванні (G13, G53). GU10, GU5,3 йдуть із потовщеннями на контактах, при установці потрібен невеликий поворот лампи в патроні.

Тонкощі вибору

Типи цоколів не впливають на потужність лампи. Це просто різьбове або штирове з'єднання. З його допомогою можна замінити несправне джерело світіння або встановлювати потужніший на зміну слабкому. У дизайнерських цілях залюбки використовуються ледь помітні телефонні, або фокусуючі, або великі цоколі типу «голіаф».

Підбирати види цоколів лампочок варто строго під форм-фактор патрона конкретного світильника. Виробники подбали про винахід більш економічних альтернатив – світлодіодні лампи тепер доступні з тими самими цоколями, що й звичайні. При цьому експлуатаційні властивості систем у рази покращені.

Чим менше деталей, що виступають, крихких елементів, тим довговічніший цоколь. Тонким металевим контактам властива ламкість та гнучкість. Вибираючи лампи, переконайтеся, що в них потрібний тип цоколю і виробник не заощадив на його добротності.

В Україні купити світильники та комплектуючі сертифікованої якості для них пропонує наш інтернет-магазин Svetilnikof. Лампи з найпопулярнішими типами цоколів, світлотехніка для інсталяції у системи житлового та комерційного сектору. Ми співпрацюємо лише з перевіреними брендами, пропонуємо надійну продукцію.

Якщо з часом експлуатації все маркування стерлося, і Ви не знаєте, які типи цоколів використовуються у світильнику, надішліть фото лампи нашим менеджерам, вони підкажуть, що треба для заміни. Вам навіть не доведеться прораховувати відповідність потужності та напруги. Ми допоможемо дотриматися всіх обмежень виробників конкретної моделі світлотехніки. Доставка замовлень у Київ, Харків, Львів, Дніпро, Запоріжжя, Одесу.