Яка настільна лампа краще для очей (кращі настільні лампи)

Зміст:

Ціна сучасних світлодіодних ламп не найнижча. Однак це компенсується набагато більш тривалим терміном служби, ніж лампи розжарювання. Сьогодні ви можете купити найкращі світлодіодні лампи для дому з терміном служби 50 000 годин, які при використанні протягом 5 годин протягом дня дають термін служби близько 30 років.

Яка настільна лампа краще для очей (кращі настільні лампи)

хороші настільні лампи«Не читайте в темряві, тому що ви зіпсуєте очі», – попереджали всі батьки, чиї діти читають при слабкому освітленні. І хоча це правдиве твердження, виявляється, що не тільки занадто слабка лампочка негативно впливає на здоров'я наших очей. Комфорт перегляду також залежить від багатьох факторів, наприклад, від потужності та кольору світла, тому при оформленні інтер'єру слід звернути увагу на те, яке освітлення ми вибираємо. У цій статті ми розповімо, яка настільна лампа краща для очей, допоможемо з вибором із багатої пропозиції нашого інтернет-магазину.

Ефект освітлення на наші очі

Є причина, чому очі – це еволюційний диво. Саме в ньому міститься величезна кількість інформації про стан здоров'я всього нашого організму. Висока роздільна здатність дозволяє нам бачити навіть найменші елементи, наприклад, пил, і є основним аналізатором реальності, в якій ми живемо. Завдяки цьому ми можемо швидко обробляти інформацію та відповідним чином реагувати, коли, наприклад, ми відчуваємо небезпеку. Однак, на відміну від тварин на кшталт кішок, які чудово бачать у темряві, нашим очам необхідний доступ до потрібного світла, щоб вони функціонували належним чином. Саме з таким завданням і справляється найкраща настільна лампа.

Важливо! Самим здоровим освітленням, що забезпечує нашим очам достатній комфорт при перегляді, є денне світло, тому при виборі лампочок для настільної лампи слід вибирати варіанти, які по потужності, кольором і температурі близькі до природного світла.

Занадто слабке або занадто яскраве освітлення може викликати багато проблем, наприклад синдром сухого ока або швидку стомлюваність очей, що призводить до дискомфорту і навіть гострого болю.

Яка настільна лампа краще для здоров'я наших очей?

Оскільки природне світло є найбільш корисним для очей, варто вибирати лампи, параметри яких максимально схожі на денне світло. Однак те, як правильно вибрати колір і де встановити більш потужну лампу, а де слабкішу, залежить від багатьох чинників. Щоб уникнути проблем із зором, варто ознайомитися з основними параметрами, зазначеними на упаковці.

  1. Потужність – в разі енергозберігаючих лампочок вона виражається в люменах (упаковка має скорочення: Лм/lm). Чим вище значення, тим сильніше світловий потік. Наприклад, хороша настільна лампа з лампочкою на 700-810 люмен відповідає лампочці на 60 Ватт. Те, де ми встановлюємо освітлення зі значенням 100 або 400 Лм, залежить від багатьох факторів, а саме від кольору, розміру й висоти приміщення та його призначення. Яка настільна лампа краще для очей за робочим столом? Тут слід використовувати сильніший світловий потік, наприклад, 400 Лм.
  2. Кут огляду – якщо ми подивимося на включену настільну лампу, то побачимо, що вона не висвітлює всю площу рівномірно. Чим ширше кут огляду, тим більше розсіяного світла, що також важливо для наших очей і комфорту зору. Щоб правильно висвітлити великий робочий стіл, варто вибрати модель з гнучким тримачем. Це дозволить направляти світловий потік в потрібному напрямку. Кращі настільні лампи здебільше передбачають можливість зміни кута нахилу.
  3. Колір світла, тобто температура – теоретично, краще висвітлення – це те, яке випромінює світло близько 4000 Кельвін (К), тому що воно найближче до природного, тобто денного світла. Воно запобігає роздратуванню очей, наприклад, під час читання, і позитивно впливає на роботу зору.

Світло, яке надає шкідливого впливу на зір

яка настільна лампа краще для очей

Не тільки наші індивідуальні переваги вирішують, що штучне освітлення може бути недоречним для нас. Неправильно обрана потужність лампи, навіть якщо вона не призводить до раптового головного болю або дратівливості, може також негативно позначитися на наших очах і, наприклад, привести до погіршення гостроти зору.

При слабкому освітленні наші очі мають старанно працювати, що в народі відомо як ефект «напруги на зір». Хоча тимчасове фокусування на візуальної загадці, наприклад, не є шкідливим, тривале читання або робота в недостатньо яскраво освітленому приміщенні можуть викликати надмірну втому очей, а відтак – пошкодити їх. Саме тому основне стельове освітлення доречно доповнювати хорошими настільними лампами.

Реакція очей на освітлення

Наші очі часто підказують нам, якого освітлення слід уникати, щоб відчувати себе комфортно. Якщо ви відчуваєте дискомфорт після установки нової лампи, замініть її на більш «м'яку». Зверніть увагу, що у кожного з нас різна чутливість до штучного світла, тому однакові значення не завжди підходять для всіх.

І нарешті, симптоми, які сигналізують про те, що найкраща настільна лампа (як стверджує виробник або консультант магазину) не така вже й хороша:

  • головні болі;
  • сльозотеча;
  • почуття розгубленості;
  • біль під повіками;
  • враження «піску» в очах;
  • почервоніння.