Кілька порад, як правильно розташувати бра

как правильно расположить браБагато років компактні та стильні настінні світильники є символом затишку та душевності. Їх використовують в кімнатах різного призначення, в готелях та закладах ресторанної справи для створення домашньої, більш невимушеної атмосфери, в музеях і картинних галереях для підсвічування експонатів. Сфер застосування безліч, як і дизайнерських рішень облаштування.

Настінні пристрої належать до допоміжної світлотехніки, але й можуть взяти на себе роль основного джерела освітлення, все залежить від того, як ви вирішите розмістити бра.

Місце встановлення та визначення функцій

У сучасному світі відступів від традиційності бра не завжди мають класичне виконання у вигляді пари тримачів двох ламп. Виробники Eglo, Markslojd, Italux, Nowodvorski, Searchlight пропонують безліч рішень з відокремленими джерелами світіння на 2 і більше ламп. Наприклад, модель MARKSLOJD BAS забезпечена 36 світлодіодами!

Як немає прив'язки до конструкції, так немає і твердих канонів по встановленню. Розташувати бра можна за звичними схемами або проявити креативність, втілити свої дизайнерські задумки.

Традиційні способи встановлення

  1. Над зоною відпочинку. М'яке крісло, диванна зона, кухонний куточок – бра тут використовуються як локальне підсвічування або основне джерело м'якого світіння.
  2. По обидва боки ліжка. Світильники підсвічують тумби або служать відокремленою підсвіткою кожного спального місця.
  3. Біля дзеркала (над ним або по бокам). Модулі використовуються в передпокої і ванній кімнаті, що дозволяє користувачеві детальніше розглянути своє відображення.
  4. Уздовж порожньої стіни сходів (де немає перил). Це не просто практичність і безпека, але і краса, оригінальне оформлення монотонного інтер'єру.

Непересічні рішення

Як правильно розташувати бра, щоб вони створили цікаву картину освітлення? У коридорах, компактних прихожих і вузьких кімнатах настінні світильники зазвичай грають роль основного джерела освітлення. Їх можна встановити на стінах під стелею і спрямувати лампи так, щоб домогтися необхідного характеру світіння:

  • висвітлити низьку стелю, тим самим візуально «піднявши» її;
  • зробити акценти частково на стінах, частково на стельової зоні – кімната сповниться легкістю і набуде обсягу;
  • в приміщеннях з яскраво вираженою асиметрією (наприклад, висока стеля, але вузька квадратура) бра регульовані привернуть увагу до значимих об'єктів інтер'єру і водночас приховають в темряві частину стельової зони.

Неординарним рішенням стане використання бра спрямованого світла, якщо встановити їх не зверху стін, а знизу. Досить підібрати пристрої накладного типу на компактному тримачі, щоб виступаюча частина не заважала експлуатації. Для цього ідеально підходять пристрої прожекторні Eglo TUKON, MARKSLOJD HYSSNA тощо.

Конструкція і спосіб вмикання – вирішальні чинники

Рішення, як правильно розташувати бра, безпосередньо залежить від специфіки будови світлотехніки. На відміну від простих настінних світильників, в категорії «бра» зібрано устаткування з обов'язковою наявністю відступаючого від поверхні стіни тримача з джерелом світла. Місце монтажу не повинно сусідити з шафами, відкривши дверцята яких, можна пошкодити світильник. Також неприпустимо близьке розташування предметів меблів, здатних закрити частину світлового потоку і знизити продуктивність системи підсвічування.

Розташовувати бра потрібно у вільному доступі для включення. Якщо модель розрахована на роботу від звичайного вимикача, жодних обмежень щодо місця установки немає. Пристрої зі шнурком або кнопкою включення на дроті потрібно монтувати біля ліжка, тумби або столу, щоб можна було легко дотягнуться до нього. При цьому обов'язкова наявність поблизу розетки, щоб підключити бра до живлення.

Типи світильників для різної установки

расположить браНа те, як правильно розташувати бра, впливає і вигляд пристрою. Декоративні моделі спеціально створені для акцентування уваги, відповідно їх треба встановлювати для підкреслення форм і контурів архітектурних деталей, важливих елементів – ніш, молдингів, колон, арок тощо.

Цілком закриті бра не бояться впливу ззовні, тому підходять для встановлення у ванній кімнаті та на кухні. Вони постачають м'яке, розсіяне світло – це головні вимоги також для освітлення робочої зони кабінету, дитячої.

Неважливо, чи бажаєте ви підсвітити диванну групу або вузький коридор, сходовий марш або приліжкову тумбу, головне – застосовуйте власний дизайнерський креатив! Для його реалізації будь-які виконавчі модулі ви знайдете в нашому інтернет-магазині. Тут ви можете недорого замовити партію товару різних габаритів з доставкою в Вінницю, Київ, Львів, Одесу, Дніпро, Харків та інші міста України.

Краще всього купують