Основні правила і часті помилки у освітленні спальні

освещение в спальнеХороший нічний сон – це не тільки гарна ліжко, зручний матрац і якісна постільна білизна. Освітлення в спальні також робить істотний вплив на відпочинок і має переносити нас в блаженну та приємну атмосферу.

Основні аспекти підбору приладів генерації світла

Освітлення для спальні має бути в першу чергу м'яким і приглушеним. Якщо ми хочемо розслабитися і відпочити, давайте відмовимося від використання яскравого світла, такого як флуоресцентні лампи. Давайте виберемо лампи, які розсіюють і пом'якшують потік світла. Дуже важливо, щоб джерела світла не розміщувалися прямо над ліжком. В такому випадку люстра буде сліпити. Втім, в останніх актуальних проектах дизайнери все-таки використовують підвісні світильники в спальні над ліжком, але в такому випадку джерело світла повинно бути приховане під щільним плафоном, що розсіює світло.

Звертаємо вашу увагу, що розташування світильників в спальні варто продумати на етапі проектування. Подумайте, де буде стояти ліжко, де дзеркало, а де комод з речами. Світла має бути достатньо, щоб освітити кожен куточок спальні.

Спальня і кабінет в одному

Часто наша спальня має багато функцій – це може бути одночасно вітальня або кімната для роботи. Тому освітлення в спальні має бути розділене на зони, що відповідають конкретним видам діяльності. Головною, звичайно ж, є основна люстра, встановлена ​​на стелі. Відмінним рішенням є розміщення світлових смуг на підвісній стелі – таке світло буде м'яко розсіюватися, не заподіє нам шкоди і створить приємний розслаблюючий настрій.

Джерела світла

Джерела світла також повинні бути розташовані у верхній частині ліжка, бажано з обох боків. Якщо в спальні є читальний зал або письмовий стіл, лампа в цьому місці має випромінювати більше світла, яке падає з лівого боку або з-за спини. Світильники поруч з комодом повинні бути розташовані по обидва боки дзеркала, приблизно на рівні очей.

Також варто подумати про використання красивої люстри, встановленої на підвісній стелі, що може створити декоративний малюнок. Додаткове підсвічування в спальні може бути організоване світильниками, вбудованими в шафу-купе або гардеробну.

Основні помилки у висвітленні спальні – відмова від нічного освітлення

подсветка в спальнеНайпоширеніша помилка відноситься, зокрема, до нічних вогнів. Для цього ми переважно використовуємо настільні лампи. Втім, буває, що розміри, які ми маємо, не дозволяють розміщувати тумбочки біля ліжка, або вони мають такий маленький розмір, що на них важко встановити настільні лампи. І ми повністю відмовляємося від нічного світла. Однак існує дуже проста порада – замість настільних ламп можна використовувати бра в якості нічників. Якщо ми виберемо таку альтернативу, не забудьте обрати в першу чергу моделі з рухомим абажуром або абажуром, розміщеним на більш довгій штанзі, що дозволить нам регулювати напрямок світла у відповідності з нашими поточними потребами.

Функціональні і стримані бра

Стримані, так як майже непомітні і в той самий час ефектні бра з тонкими орнаментами – це те освітлення в спальній кімнаті, без якого не обійтися. Їхня роль полягає в тому, щоб забезпечити додатковий потік світла, кут падіння якого часто можна незалежно і зручно регулювати з будь-якої позиції, відповідно до розташування абажура. Для цього варто вибрати настінний світильник з абажуром, спрямованим вниз, щоб світло добре висвітлювало читання або роботу з ноутбуком.

Рекомендовані моделі настінних світильників

Які бра вибрати для спальні? В інтер'єрах, витриманих в прованському дусі, чудово працюють ніжні і класичні бра з відтінком сучасності. У стилях модерн актуальні моделі з хрому і димчастого скла, що відрізняються двома джерелами світла і дротяними прикрасами всередині плафонів, що відбивають світло.

Сучасне бра зі скляним абажуром або відкритим джерелом світла – ідеальне рішення для спалень, що послуговують місцем активного відпочинку, якщо ви любите працювати за комп'ютером ввечері.

Помилки у виборі колірної температури освітлення

Колірна температура джерел світла та індекс передачі кольору (Ra) є одними з основних чинників у висвітленні спальні. Ви можете знайти інформацію про них на упаковці лампочок. Щоб не робити помилки, керуйтеся наступними правилами:

  • сучасні інтер'єри, в яких переважають білі і холодні кольори, вимагають більш холодного денного світла (5000-6500 К) або холодного білого (4000-5000 К);
  • класичні рішення передбачають варіанти освітлення спальні в більш теплому і м'якому світлі (2700-3500 K);

при поєднанні елементів мінімалістського дизайну з деталями в більш теплих тонах, ви можете піти на компроміс і застосувати джерела світла, колір яких знаходиться в діапазоні 3500-4000 К.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід