Основи світлодизайну

Дизайн освітлення в квартирі слід планувати до початку опоряджувальних робіт, тобто, до того, як стіни будуть зачищені та пофарбовані. Спочатку подумайте про переваги та недоліки обсягу та форми кімнат, а потім позначте, де ви будете встановлювати лампи або бра – так, щоб вони найбільш ефективно висвітлювали кімнати та приховували їхні недоліки. Завдяки цьому, ви будете знати, як саме прокласти в стіні електричні кабелі та де розмістити розетки, до яких ви будете підключати джерела освітлення та інше обладнання.світлодизайн в інтер'єрі

Світлодизайн в інтер'єрі: починаємо з природних джерел

Плануючи облаштування простору в квартирі, пам'ятаєте, що природне світло, що проникає через вікна, є найважливішим: найздоровішим, ефективним та естетичним. Тому присутність його слід по можливості збільшувати, використовуючи штучне освітлення лише там, де природне світло не досягає в потрібної кількості.

Дизайн освітлення в квартирі: перехід до штучного світла

Хоча всім відомо, що освітлення відіграє велику роль в облаштуванні інтер'єру після настання темряви, не всі пам'ятають, що іноді протягом дня виникає необхідність висвітлити окремі частини приміщення. Особливо в осінні та зимові дні, особливо в великих кімнатах або кімнатах незвичайної форми, наприклад, L-подібної форми. Обідній стіл, навколо якого збирається вся родина,  крісло, де можна читати, журнальний столик у вітальні повинні мати власні потужні джерела світла. У штучно освітлених днем ​​нішах слід використовувати лампочки, що дають світло, близьке до природного – жовте та біле.

Світло в інтер'єрі різних приміщень

Кожна кімната в нашому домі вимагає різного освітлення, що слід враховувати при проектуванні встановлення та визначенні майбутнього розташування точок освітлення. Почнемо з передпокою.

  1. Дизайн освітлення в передпокої. У передпокої плафон, що розташований по центру або підвісну стелю зі світлодіодними стрічками, що висвітлюють його, а можливо, з вбудованими точковими світильниками (світлодіодними, галогенними) можна доповнити настінними світильниками поряд з дзеркалом. Вони зазвичай універсальні та вписуються в будь-яку кімнату, можуть подавати світло вгору або вниз з різною інтенсивністю, яка зазвичай залежить від типу світильника.
  2. Освітлення в холі. Тут також добре підійдуть плафони, бра та світильники, що розташовані на або в підлозі.
  3. Освітлення у вітальні. Дизайн освітлення кімнати, в якій вся сім'я проводить найбільше часу, має бути продуманим до дрібниць. У вітальні, крім загального освітлення у вигляді, наприклад, великої декоративної люстри, варто подумати про спрямовані прожектори на рейках або кабелях з можливістю регулювання кута падіння світла, які висвітлюють окремі елементи інтер'єру (наприклад, скульптури, фотографії, картини), стоячі торшери поблизу дивана, меншого розміру ламп, які можна розмістити на столі або комоді.
  4. Освітлення в спальні. У спальні, крім верхнього освітлення, слід запланувати розетки для двох приліжкові світильників по обидва боки ліжка. Світильники, що стоять на приліжкові тумбочках, можна замінити на бра, які світять вниз (вони практичніші в разі маленьких спалень). Якщо у нас є окрема шафа-купе, то тут чудово підійдуть галогенні або світлодіодні точкові світильники, закріплені на рейці з можливістю регулювання кута падіння світла. Подібні світлові рішення в квартирі будуть естетичними та практичними одночасно.дизайн світла в квартирі
  5. Світлодизайн в дитячій кімнаті. У дитячих кімнатах, крім загального верхнього освітлення (вимикачі можна прикріпити трохи нижче, бажано на висоті близько 100 см), на тумбочці мають міститися приліжкові лампи (аналогічно спальні їх можна замінити на бра) та настільні лампи, які будуть добре висвітлювати робочий простір. Їх можна поставити на стільницю або прилаштувати до стіни.
  6. Освітлення кухні. Кухня – це приміщення з найбільшою кількістю джерел світла, але лампи, встановлені в центрі стелі, тут не найголовніші. Їх потрібно доповнити верхніми плафонами або галогенними лампами, які рівномірно висвітлюють кімнату (підвісні світильники можуть обмежувати рух). Але важливіше тут робоче освітлення: спрямовані світильники з регульованим кутом падіння світла, розташовані під шафами, підвішеними над верхом (якщо верхніх шаф немає, можна вибрати бра або галогенні лампи, закріплені на рейці) та освітлення, встановлене в зоні карнизу. Над островом або столом можна повісити кілька менших світильників з модними останнім часом скляними або сталевими плафонами, які висять поруч один з одним,. Вони пмають знаходитися приблизно на 70 см над освітлюваною поверхнею.
  7. Світло в дизайні ванної кімнати. Ще одне важливе приміщення – це ванна кімната. Тут часто роблять підвісні стелі з встановленими в них галогенними або світлодіодними світильниками, які виконують роль загального освітлення. Зона, що вимагає виняткового освітлення, – це дзеркало. Для невеликих дзеркал ми можемо вибрати бічне освітлення. Тут найкраще підійдуть бра з люмінесцентними лампами, які дають розсіяне світло або точкове освітлення. Великі дзеркала слід висвітлювати зверху.

Сподіваємося, що наші поради були корисними і що вони допоможуть вам створити ідеальний дизайн освітлення в квартирі.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід