Особливості освітлення коридорів різного планування

освещение в коридоре квартирыДля комфортного перебування користувачів у домі кожна кімната повинна освітлюватися в повній мірі. При організації системи підсвічування важливу роль має освітлення в коридорі.

Недостатність природного світла компенсується установкою люстр, стельових / настінних світильників і точкових модулів генерації світла. Базові правила, яким має відповідати схема їх розміщення:

  1. Потік випромінювання не повинен бути дуже яскравим в порівнянні з освітленням суміжних кімнат. Контрастність стомлює і створює дисонанс сприйняття.
  2. Функціональні зони підсвічуються більш інтенсивно. В атмосфері напівтемряви дзеркало або вішалка повинні висвітлюватися в достатній мірі, щоб ви могли розгледіти себе перед виходом з дому. Це ж стосується полиці для ключів.
  3. Зручне ввімкнення. Бра на шнурку, встановлене на віддаленій стіні, не може бути основним джерелом світла в темному коридорі. Потрібно передбачити винесений вимикач ближче до дверей.

Різновиди світильників і схеми їх монтажу

Сучасна оселя рідко може похизуватися наявністю вікна і достатнім потоком природного світла. Освітлення в коридорі квартири підбирається під особливості планування простору, для кожного типу коридорів підшукують певні освітлювальні прилади.

Отже, в квартирі може бути декілька коридорів, для кожного з яких передбачається індивідуальна схема розташування світлотехніки:

  • тамбури;
  • передпокої;
  • міжкімнатні переходи.

Світло в тамбурі

Невелике приміщення перед входом в квартиру не повинно облаштовуватися надмірно яскравими лампами, щоб після входу з темного під'їзду не було різкої контрастності. Підійде м'яке і ненав'язливе освітлення стелі в коридорі малопотужної лампою, тільки б візуалізувалася замкова щілина і дверна ручка. Відмінно впорається з таким завданням недорогий, повністю закритий плафон (наприклад, Eglo MARS).

Для економії ресурсів на оплату рахунків від не вимкнених світильників підійдуть моделі з інтегрованими датчиками руху. Вони самостійно вмикаються і вимикаються одразу ж, як тільки активність користувача припиняється.

Окремий передпокій

освещение потолка в коридореЗ цієї кімнати починається ваш будинок, її інтер'єр створює перше враження про господарів. Тому освітлення в коридорі такого типу потрібно продумати до дрібниць. Світильники обов'язково підбираються під стилістику інших предметів обстанови, до уваги береться і специфіка планування простору.

Для вузьких кімнат варто підбирати невеликі пристрої спрямованого світіння. Потоки випромінювання від ламп, спрямованих на стіни, візуально розширюють простір, відбиваються від світлої обробки і підсилюють загальну освітленість.

Просторі квартири-студії з поєднаними передпокоєм і вітальнею можна облаштовувати масивними люстрами, багаторівневим підсвічуванням для кожної функціональної зони. Наприклад, над вхідними комплексом на високій стелі встановити підвіс, акцентно виділити дзеркало і тумбу під ним навісним світильником або симетричними бра, даунлайтерамі виділити підставку під парасольку і взуттєву полицю.

Для зовсім маленьких приміщень більш вдалим буде точкове освітлення в коридорі або невеликий накладної плафон типу Mantra Discobolo. Вбудована компактна світлотехніка не перевантажуватиме простір і не впливатиме на візуальне сприйняття його розмірів, а світильник м'якого розсіяного свічення не буде створювати яскравих плям і привертати до себе увагу.

Міжкімнатні коридори

Це найтемніша частина квартири – з усіх боків голі стіни і двері в кімнати. Добре, якщо в них є скління і світло з суміжних приміщень просочується в вузький коридор. Усунути асиметрію в просторах з високою стелею допоможе один або кілька підвісів. Стельова зона залишиться в тіні, а світло ламп привнесе відчуття камерності.

Вдале рішення – монтаж настінних світильників по найдовшій стіні. Це маркувальне освітлення коридору буде одночасно прикрасою і джерелом безпеки.

Правильно підібрана світлотехніка загладить вади планування. Наприклад, в надмірно довгому коридорі з одного боку варто встановити яскравий арт-об'єкт або предмет меблів (стілець, крісло, етажерку) і підсвітити його спрямованим спотом Eglo BUZZ-COPPER або лампою Nordlux Aud. Світильник буде сприйматися як частина художньої інсталяції і приміщення стане більш гармонійним.

Цікавим рішенням стане універсальний підвіс BOA SP1 NERO від італійського бренду Ideal Lux. Кулю, що світиться можна зафіксувати на довгому шнурі на стелі та стіни, уклавши тримачі за потрібною схемою. Своєрідний арт-дизайн. Організувати грамотне освітлення в коридорі невимушено і недорого можна з нашим інтернет-магазином.