Освітлення дачної ділянки

Заміський будинок – місце сили та відновлення від метушні та шуму мегаполісу. Щоб о будь-яку пору доби насолоджуватися красою ландшафту, з любов’ю ​​створених декоративних елементів саду, архітектурних об'єктів, необхідно грамотно організувати освітлення дачної ділянки.

Зміст:

Як правильно це зробити

освітлення дачної ділянкиВажливо передбачити наявність світлотехніки не тільки в будинку, а й на вулиці, щоб з приходом темряви ділянка була безпечною й одночасно не втрачала декоративності ландшафтна картинка.

Висвітлення на дачі аналогічне системам світлогенерації прибудинкової приватної території, тільки з акцентом на більшу захищеність від зловмисників та вандалів (зазвичай, поїздки на дачу сезонні, а в міжсезоння майно має бути надійно захищене).

Важливо подбати, щоб освітлення дачі відповідало ключовим параметрам:

  • зручне управління та контроль;
  • надійна електропроводка (у захисній гофрі, трубі) та окремий автоматичний вимикач;
  • вулична специфікація світильників, ламп з високими властивостями пило-/вологозахисту;
  • рівномірний розподіл. Всі куточки ділянки варто якісно підсвічувати: маркувати небезпечні ділянки, спільне світло використовувати для захисту майна, насаджень та врожаю від охочих поласувати чужим;
  • енергоефективність. Мінімальне споживання електрики або використання пристроїв на відновлюваній енергії (наприклад, на сонячних батареях).

Якими бувають системи освітлення дачі

Все залежить від функцій. Дачні світильники можуть виконувати роль «художників», створюючи світловими променями та плямами яскраві картини нічного пейзажу, бути оплотом безпеки для маркування небезпечних ділянок (ставка, басейну, сходів, виступів, воріт, колон тощо), генерувати охоронне освітлення.

Варіативність світлотехніки для заміських ділянок відкриває перед власниками можливість створити у кожному куточку власної території неповторну атмосферу. Загальне рівномірне світло, яскраве направлене або приглушене проміння, підсвічування альтанки, доріжки, альпінарію, патіо, декоративного ставка – скільки людей, стільки ідей.

Зовнішнє освітлення дачної ділянки можна поділити на декілька груп:

  1. Функціональне. Служить для забезпечення зручного та безпечного пересування територією. Це загальне світло від ліхтаря на стовпі або ганок, але без сліпучого ефекту. Сюди входить освітлення для маркування для підкреслення рельєфу, цікавих ландшафтних композицій. Боларди вздовж доріжок, вбудовані аплайтери садовими стежками, обмежувачі басейнів, що світяться, та ін.
  2. Охоронне. Може працювати в автономному режимі, створює ефект присутності власників будинку. Потужні прожектори або лампи вмикаються при спрацьовуванні фотодатчиків з настанням сутінків. Обов'язковий компонент для об'єктів під відеоспостереженням.
  3. Архітектурне підсвічування. Потрібна для підкреслення краси фасадів, цікавих барельєфів, ліпнини на будинках.
  4. Декоративне світло. Промені, що заломлюються в кроні дерева, загадковий кущ в ореолі яскравого пучка – все це можливо, якщо використовувати допоміжне акцентне освітлення для дачної ділянки. Непомітні світильники-прожектори або садові фігурки із вбудованими лампами допоможуть створити мальовничі силуети на вашій території.
  5. Святкове освітлення. Це гірлянди, всілякі підвіси та штори з низкою мініламп – все, що може підкреслити важливість урочистості та неповторність моменту.

Найбільш поширені типи ліхтарів для дачних ділянок

освітлення дачної ділянкиМинув час утилітарного використання однієї потужної лампи чи прожектора-софіту на стовпі. Сьогодні вуличне освітлення на дачі можна організувати настільки цікаво, що в нічний час непомітна до того ділянка наповниться таємницями та неповторною красою.

Популярність не втрачають ліхтарні стовпи різної висоти та боларди. Їх розміри варто підбирати під особливості конкретного кліматичного регіону, аби снігова «шуба» взимку не заважала їм виконувати покладені завдання.

Другі за популярністю – вбудовані світильники. Точкові пристрої, вмонтовані в доріжки, парапет тощо. Для сезонного застосування доречні мобільні переносні або ґрунтові моделі.

Повноцінне освітлення на дачній ділянці легко створити за допомогою люстр, підвісів, настінних бра тощо. Для вуличного застосування вибирайте тільки пристрої з міцних металів, стійких до впливу зовнішніх факторів.

В Україні вибрати стильні вуличні ліхтарі, купити недорого світильники будь-якого виконання пропонує наш інтернет-магазин Svetilnikof. Доставка світлотехніки у Київ, Харків, Львів, Дніпро, Запоріжжя, Одесу.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід