Освітлення для дачі – комфорт і безпека в основі проектування

светильники для дачиПідбір освітлювальних приладів для дачі вважається одним з важливих елементів облаштування, тому варто подумати над питанням на етапі проектування будівлі. Залежно від функціонального призначення існує кілька можливих способів організації вуличного освітлення. У цій статті ми розповімо, які світильники для дачі купити, щоб освітлення було практичним і функціональним.

Типи вуличного освітлення

Світильники на дачу можна розділити на кілька основних груп: функціональні, декоративні, маркувальні і ті, які використовуються з метою підвищення рівня безпеки. На кожному типі зупинимося більш детально:

  1. Функціональне освітлення дачі включає в себе установку компонентів освітлення в місцях частих переміщень людей: на головній дорозі, біля вхідних дверей, воріт, хвіртки, в'їзду в гараж і різних господарських будівель. Важливо також правильно підібрати і встановити освітлення на дачній ділянці в їдальні зоні. Літній шашлик або посиденьки з друзями за чашкою чаю ввечері – одні з найприємніших моментів дачного сезону.

Які моделі вибрати? Все залежить від зони, яку плануємо висвітлити. Наприклад, в разі паркувальної зони та основних маршрутів ви можете купити вуличні ліхтарі для дачі, закріплені на опорі, яка перевищує зріст людини. А ось для воріт і хвірток лампи, встановлені на кінці опор, є більш придатними.

У будь-якому випадку, потрібно вибирати тільки високоякісну світлотехніку, з практичними газорозрядними лампами достатньої потужності. Управління такими елементами здійснюється вручну (за допомогою перемикача) або автоматично (за допомогою годинників в певний «сутінковий» час).

Потужність світильників буде напряму залежати від резервів даного місця розташування, ширини колії або наявності відстаней між сусідніми елементами.

  1. Декоративне освітлення для дачі. Такий варіант освітлювальних елементів можна назвати повною протилежністю попередньому, оскільки всі світильники і дрібні освітлювальні елементи спрямовані на поліпшення внутрішнього вигляду двору і є проявом особистості власника.

У сутінках окремих освітлених частин будинку або інших будівель ландшафт виглядає більш загадково і привабливо. Влаштувати це можна, використовуючи вбудовані наземні ліхтарі для дачі, мініатюрні опори, розташовані на них світильники, підводне освітлення, точкові світильники (зазвичай встановлюються для освітлення скульптур) або на настінному освітленні.

Керувати всіма цими елементами власник може або за допомогою пульта дистанційного керування, або просто, встановивши час активації тієї чи іншої групи декоративних світильників.

  1. Маркування. Багато в чому цей тип підсвічування приміської зони нагадує функціональні дачні світильники. Різниця полягає лише в більшій точковій освітленості окремих важливих елементів: сходів, доріжок, дороги для в'їзду і виїзду автомобілів і т. і. У цьому випадку джерела світла встановлюються на опорах і бруківці, захищаючи їх від можливих механічних і атмосферних пошкоджень через ударостійкий корпус. Маркувальні вогні можуть використовуватися безперервно або тільки в певний час доби, щоб підвищити безпеку людей і транспортних засобів.
  2. Безпека. Освітлення передбачає установку окремих компонентів освітлення, які реагують на рух поруч з ними. Це означає, що світло вмикається у відповідь на реакцію датчика, що в більшості випадків лякає незнайомців. Ці світильники вуличні на дачу вважаються найзручнішими. Головне – встановити їх так, щоб вони фіксували всі підходи до входу, без найменших «мертвих зон».

фонари для дачиЗахисне освітлення також можна використовувати для освітлення житлових будівель, що ще більш зручно, оскільки вам не потрібно кожен раз включати світло і вимикати вручну.

Ліхтарі вуличного освітлення для дачі працюють протягом декількох хвилин. Найчастіше виробники пропонують можливість регулювати час світіння, залежно від вимог користувача.

Схема системи освітлення

Компонування зовнішнього освітлення дачі завжди починається з детального планування, яка включає в себе кілька послідовних етапів:

Рішення технічного питання (всі розрахунки щодо якості використовуваних елементів освітлення).

Розробка креслень для організації освітлення фасаду (якщо таке є) і розташування зовнішніх освітлювальних елементів на ділянці, з детальним зазначенням розташування вуличного ліхтаря, кабелів і несучих конструкцій.

  • Складання схеми складних кутів і всього електроенергетичного проекту.
  • Вибір правильного освітлювального обладнання з необхідною специфікацією.

Розрахунок енергоспоживання в майбутньому заснований на даних про обрані освітлювальні елементи та їх кількість, що в свою чергу є основою для розрахунку необхідної кількості кабелів і захисних пристроїв.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід