Освітлення натяжних стель точковими світильниками

Освещение натяжных потолковВикористання компактних і функціональних пристроїв генерації світла приваблює все більше прихильників стриманості і практичності. Ергономічні даунлайтери і модулі з рухомими рефлекторами розташовуються за різними схемами, можуть відокремлено виконувати завдання базових джерел світіння або бути ефектним допоміжним аксесуаром до великої люстрі.

Використання тонкого матеріалу для фінішної обробки стельової зони вимагає особливого підходу до вибору світлотехніки. Яким же має бути освітлення натяжних стель?

  • рівномірним (однакова щільність заливки світла по всьому периметру кімнати без перенасичених яскравих плям);
  • таким, що не спотворює освітлювальну картинку (ніяких тіней та відблисків!);
  • з регульованою яскравістю для створення певної атмосфери в потрібний момент;
  • м'яким, приємним для сприйняття. Контрастність, різкий перехід від темряви до світла – це не про точкове підсвітлювання;
  • генеруватися модулями з налагодженою терморегуляцією. Плівка натяжної стелі сприйнятлива до перегріву. Щоб вона зберігала естетичність, не деформувалася і не вигорала, потрібно обирати світильники на основі ламп, що не нагріваються, або зі спеціальною захисною підкладкою. Пристрої зі звичайними лампами сюди не підходять, оскільки сильно нагріваються.

Різновиди світильників точкового типу

Залежно від обраних виконавчих модулів точкове освітлення натяжних стель може формуватися пристроями, встановленими вище рівня натяжної стелі, врівень з матеріалом натягу і під ним. Головною відмінністю світлотехніки тут є глибина установки, тому необхідна попередня підготовка поверхні. Чи мається на увазі порушення цілісності фінішної стельової обробки під час монтажу? Чи потрібні спеціальні бар'єрні кільця для закріплення ПВХ плівки або можна обійтися простим кріпленням підкладки на фінішно оброблену поверхню? Детально розглянемо кожен випадок.

Світло ллється зсередини

Подібний ефект дає приховане освітлення під натяжною стелею – модулі генерації світла, вмонтовані вище її рівня. Бездоганно красиве видовище, але не дуже доцільне використання потенціалу світлотехніки, адже частина світла залишається за матеріалом, а не ллється в приміщення. Кут поширення випромінювання відсікається контурами місця встановлення.

Для цього типу монтажу підходять тільки світлодіодні або енергозберігаючі лампи, оскільки існує велика ймовірність перегріву світлотехніки (немає вентиляції між чорновою основою і натяжним матеріалом).

Якщо в якості натяжної стелі використовується напівпрозора тканина або плівка, світильники можна приховати прямо під нею. Світіння буде розсіяним, дещо приглушеним, але ефект «зоряного неба» вражає незвичністю.

Установка врівень зі стелею

точечное освещение натяжных потолковККД розсіювання світла пристроїв, корпус яких закріплений врівень з фінішним шаром поверхні, набагато вище попередніх моделей. Кут поширення випромінювання залежить від конструкції вбудованого рефлектора і його рухливості / статичності.

Подібне освітлення в кімнаті з натяжною стелею виглядає презентабельно, адже корпус світильника залишається завуальованим, назовні виглядає лише розсіювач і внутрішній вміст плафонів. В світильники не можна інсталювати потужні лампи, оскільки їх нагрівання може негативно впливати на якості ПВХ-плівки стельової зони.

Складність в необхідності установки трансформаторів для деяких видів світлотехніки вирішена на виробничому рівні: створюються лампи з інтегрованими трансформаторами, можливий також винос модулів трансформування за межі стельової зони в зручне місце ревізії.

Світлотехніка накладного типу

Найпопулярніше освітлення натяжних стель джерелами, розташованими нижче рівня оздоблювального матеріалу. Вони забезпечують максимально якісне розсіювання світлового потоку, що не нагрівають собою місце встановлення, можуть виконуватися в корпусах неординарного гарного дизайну: в формі сот ZumaLine POLYGON, рухливих спотів Eglo VIDAGO LED, парних модулів Nowodvorski GROOVE тощо.

Сучасні виробники передбачають в накладних пристроях точкового світіння спеціальні підкладки в конструкції для відводу тепла від ламп. Таке освітлення в залі з натяжною стелею можна сформувати на основі джерел світла різної потужності.

В Україні недорого купити виконавчі модулі для створення системи надійного та якісного підсвічування приміщень будь-якого призначення можна в нашому інтернет-магазині. Модульні й відокремлені пристрої, з зовнішньої лампою і прихованою під неординарним дизайном корпусу, з рухомим і статичним рефлектором – є безліч пропозицій світлотехніки від європейських брендів (Eglo, Italux, Nowodvorski, ZumaLine) ціна яких виправдана функціональністю.