Освітлення робочого столу: вимоги, особливості, як реалізувати

Правильне підсвічування робочого місця – запорука гарного самопочуття працівника та високої продуктивності його праці. Створити комфортні умови для ефективної роботи допоможе грамотно продумане підсвічування робочого столу. Як його підібрати, які світильники використовувати та яким правилам слідувати?

Зміст:

Ключові вимоги до освітлення робочого місця

  1. підсвічування робочого столуСередня інтенсивність світіння. Чим яскравіше штучне світло, тим складніше тривалий час перебувати у такій атмосфері. Важливо враховувати постійне або тимчасове перебування персоналу в освітленій зоні та під цей сценарій підібрати підсвічування.
  2. Обов'язково комбіноване освітлення. Лампа для робочого столу обов'язково в тандемі із загальною люстрою чи світильником.
  3. Рівномірне світло. Мінімум світлотіньових переходів та кордонів. Знання безпосереднього оточення не має бути яскравішим периферійних ділянок більше, ніж у 3 рази.
  4. Жодних відблисків і світлових плям. Просто встановіть світильники для робочого столу за такою схемою, яка врахує властивості покриттів, що відбивають. Ефект засліплення має бути цілковито відсутнім.
  5. Мінімальний коефіцієнт пульсації. Час на розпалювання ламп, стробоскопічний ефект – все це може призвести до травм на виробництві під час небезпечних робіт. Висвітлення робочих місць має бути стабільним та рівномірним. Світлодіодні системи – найкращі в цьому аспекті.
  6. Оптимальна передача кольору. Жодних спотворень кольору, максимально наближений спектр до сонячного денного світла. Тут підключається психологія кольору: у теплих жовтих променях розслаблюєшся, заспокоюєшся, у холодних білих – зосереджуєшся, концентруєшся.

Як правильно вибрати освітлення для робочого столу

Спочатку варто визначитися, які завдання виконуватимуться у довіреній зоні: робота за комп'ютером, конструювання та креслення, робота з мініатюрними предметами тощо. Характер зорових робіт – ось під що підбирається освітлення над робочим столом. Усього існує 8 розрядів, де I – найдрібніші об'єкти та VIII – загальний нагляд. Згідно з державними стандартами, для VI-VIII розрядів достатньо загального рівномірного світіння, для більш точних робіт потрібне локалізоване та комбіноване підсвічування.

У кабінеті над письмовим столом під час роботи з документацією треба встановити люстру/підвіс загального світла та настільну лампу чи спот на стіну (якщо стіл впритул встановлено до стіни). Важливо вибирати світильники з щільними плафонами, які відсікають інтенсивність потоку, затіняють його, виключають ефект засліплення.

Підсвічування для робочого столу з комп'ютером трохи відрізняється: тут не потрібна зайва яскравість, щоб відблиски монітора не дратували і не відсвічували. Зручно використовувати настільний світильник з поворотним плафоном, на штанзі-тримачі, що регулюється.

Що потрібно врахувати

підсвічування робочого столуОсвітлення над письмовим столом або комп'ютеризованим робочим місцем не повинно стомлювати та налаштовувати на розслабленість. Продуктивність праці підвищується за денного природного освітлення. У штучних системах за це відповідають лампи з колірною температурою 4000К та вище.

Незалежно від характеру робіт за столом, важливо врахувати кілька моментів:

  • інтенсивність світла локального підсвічування не повинно надмірно вибиватися із загального фону;
  • краще застосовувати світильники адаптивного характеру (можна підлаштувати яскравість світла, вектор спрямованості, відрегулювати положення щодо висоти над стільницею та ін.);
  • використовувати комбіноване світло, але обов'язково з прямим підсвічуванням робочої зони.

Незважаючи на рід діяльності, зайва яскравість освітлення напружує органи зору, а слабке підсвічування змушує напружуватися, придивлятися, що теж негативно позначається на фізичному стані людини. Підбирайте оптимальний рівень свічення, враховуючи наявність інших світильників у просторі.

Купівля світлотехніки в Україні

Підібрати освітлення робочого столу для домашнього кабінету, в офіс чи виробництво допоможуть в інтернет-магазині Svetilnikof. Величезний вибір світлотехніки різних стилів, форм-факторів та дизайну для реалізації найцікавіших проектів. Для локального освітлення фахівці не рекомендують встановлювати лампи на рівні очей користувачів, а в каталозі знайдуться моделі різних дизайнерських прийомів. З напівзакритими плафонами, з наскрізними абажурами різної густини, лаконічні офісні моделі.

Підшукуєте надійні освітлювальні прилади для встановлення над робочим місцем столяра, токаря, у виробничих цехах? У каталозі є технічні світло та пристрої з високим ступенем волого-/пилозахисту для встановлення в неопалюваних приміщеннях, на вулиці.

Якщо потрібна лампа на робочий стіл або торшер, люстра чи підвіс, настінні світильники або регульовані споти – все це знайдется в каталозі Svetilnikof. Доставка обладнання у Київ, Харків, Львів, Дніпро, Запоріжжя, Одесу.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід