Освітлення світлодіодною стрічкою: переваги, особливості монтажу

Зміст:

Низьке енергоспоживання та простота монтажу роблять світлодіодну стрічку одним із найцікавіших та затребуваних рішень у сфері освітлення. Сьогодні світлодіодна стрічка може бути використана як для освітлення цілих інтер'єрів, так і для декору конкретних місць – кухонних стільниць чи робочих поверхонь. Світлодіодна стрічка підійде і для декору, наприклад, для створення естетичного підсвічування вітрин.світлодіодна стрічка

Світлодіодна стрічка та її застосування

Простіше кажучи, світлодіодні стрічки підготовлені для освітлення тих місць, які неможливо висвітлити традиційними лампочками та світильниками. Буває, звісно, що стрічки є просто однією з альтернатив, але вони часто виграють за рахунок невеликого розміру, можливості практично непомітної установки та енергоефективності. Все це робить освітлення світлодіодною стрічкою рішенням, призначеним практично для будь-якого місця у домі чи офісі.

Світлодіодні стрічки можуть використовуватися для двох видів освітлення:

  • загального;
  • декоративного.

Іноді вони поєднують у собі обидві ці функції, наприклад, у випадку зі стельовим освітленням у кімнаті. Завдяки наявності моделей у повній колірній гамі та різній температурі білого, ви можете використовувати стрічки в будь-якому місці та в потрібному вам розташуванні. Тільки пам'ятайте, що для приміщень, що інтенсивно використовуються, де важливе яскраве світло, світлодіодна стрічка в кімнаті з діодами холодного білого відтінку буде кращою, ніж кольорові варіанти.

Світлодіодна стрічка в інтер'єрі – чудове рішення і для незвичайних аранжувань. Вона прекрасно підійде замість стандартного світильника, наприклад, над стільницею, де ви готуєте їжу. Це хороший вибір, коли недостатньо місця для встановлення додаткових аксесуарів. Такий вид стрічки також стане гарним рішенням, наприклад, навколо дзеркал у ванній кімнаті. Не забудьте вибрати правильний колір, який природно висвітлюватиме шкіру, полегшуючи нанесення макіяжу.

Часто використовується світлодіодна стрічка під натяжну стелю. Вона дозволяє досягти цікавого ефекту без значних фінансових вливань.

Світлодіодні стрічки – на що звернути увагу під час вибору?

  1. Для початку запам'ятайте, що коли йдеться про світлодіодні стрічки, їхня потужність не найголовніше. У випадку з традиційними лампочками потужність, виражена у Ваттах, визначала, буде світло яскравим чи ні. Яскравість світлодіодного освітлення можна визначити, проаналізувавши кількість люменів. Саме за допомогою цього блоку визначається світловий потік. Чим вищий ций параметр, то яскравіше світлодіоди. У свою чергу, висока потужність, що виражена у Вт, може означати, що стрічка просто менш енергоефективна.
  2. Довжина також є параметром, на який варто звернути увагу. Зазвичай вважається, що одна світлодіодна стрічка, підключена до одного джерела живлення, не має бути довшою за п'ять метрів. В іншому випадку може виявитися, що найвіддаленіші від джерела живлення світлодіоди просто світяться слабше, ніж ті, що розташовані ближче. Однак важливо звернути увагу на потужність блоку живлення. Параметр має відповідати кількості підтримуваних діодів.світлодіодна стрічка як освітлення кімнати
  3. Ще одним важливим аспектом є частота розташування діодів на стрічці. Світлодіодна стрічка в інтер'єрі є продуктом, доступним у кількох стандартизованих версіях. Чим більше світлодіодів на одній лінії, тим яскравіше світло. Більш того, освітлення також може бути яскравішим при світлі, що забезпечується світлодіодною стрічкою з меншою щільністю діодів, але з великою кількістю люменів.
  4. Перед тим, як зробити освітлення зі світлодіодної стрічки, необхідно врахувати тип приміщення. У разі інсталяцій, які планується встановити, наприклад, у ванних кімнатах або кухнях, обрана світлодіодна стрічка повинна мати відповідний ступінь захисту, не нижчий за IP54. Завдяки цьому, вона краще захищена від вологи, а вищий рівень захисту може зробити освітлення бризкозахисним. Це параметр, який важливий для безпеки всіх користувачів даного простору.
  5. Насамкінець зверніть увагу на ефекти світлодіодної стрічки. Як правило, це варіанти з різним значенням світлового потоку та градуйованими параметрами температури світла (тепле/холодне). Однак це ще не все, адже світлодіодне освітлення у версії RGB пропонує щонайменше декілька кольорів діодів! Вони можуть бути встановлені автоматично, за допомогою інфрачервоного пульта дистанційного керування або аналогічних приладів.

Як кріпити світлодіодну стрічку?

Пропоновані до продажу світлодіодні стрічки зазвичай мають усі необхідні для їхнього складання елементи. Гнучкі стрічки можна закріпити звичайним монтажним скотчем, що робить весь проект не лише простим у реалізації, а й дуже вигідним у фінансовому плані. Ви можете купити світлодіодне освітлення завдовжки від кількох сантиметрів до п'яти метрів!

В обмеженому просторі — особливо коли у світлодіодній стрічці багато діодів — важливим є правильний монтаж. Майте це на увазі, коли прикріплюватимете стрічку, наприклад, до нижньої частини полиць або під шафами, або над кухонною стільницею. Світлодіоди у такій формі виділятимуть тепло, що може стати загрозою для користувачів цього простору. Цього можна уникнути, але слід дотримуватись правил установки, наприклад, використовуючи алюмінієві профілі, які відводитимуть тепло безпосередньо від установки.