План освітлення квартири. Як підібрати та розставити світильники в новій квартирі

План освітлення квартири – надзвичайно важливий елемент при плануванні домашнього простору. Те, як ми вибираємо та розміщуємо лампи в новій квартирі, вплине на якість нашого повсякденного життя.

Світло організовує простір та підкреслює його атмосферу. Воно має забезпечувати відповідні умови як для роботи, так і для відпочинку. Добре продумане, воно з правильного боку висвітлить архітектуру інтер'єру, поглибить кольори та підкреслить фактуру наших меблів. Це буде сприяти гарному самопочуттю, чим би ми не займалися.

Коли створювати план розміщення освітлювальних приладів в новій квартирі?

план світла в квартиріПеред тим, як приступити до втілення задуманого інтер'єру, необхідно підготувати детальний світловий проект. Коли почати? Варто заздалегідь спланувати функціональне планування окремих кімнат. Крім призначення конкретних кімнат, слід визначитися з початковою розстановкою меблів та її кольоровою гамою. Завдяки цьому, ми правильно проведемо монтаж та уникнемо пошкодження стін в майбутньому.

Слід пам'ятати, що вдалий план освітлення – це ще й функціональна схема розташування розеток та вимикачів, які безпосередньо впливають на комфорт використання квартири. Вимикачі мають бути розташовані в одній панелі на всю кімнату, в ідеалі – біля входу.

План освітлення квартири: загальне, точкове, декоративне освітлення

У кожній кімнаті має бути кілька джерел світла. Їх кількість залежить від передбачуваного використання інтер'єру та наших переваг.

Є три основних типи освітлення:

  • загальне – направлено на рівномірне освітлення всього інтер'єру; світло має добре освітлювати кімнату, але не бути занадто інтенсивним (наприклад, точкове світло); колір загального освітлення має сприяти відпочинку та безперешкодно заливати весь простір кімнати; план освітлення квартири варто базувати саме на загальних джерелах світла;
  • точкове освітлення – це практичне світло, що підлаштовується під конкретні цілі та місця в приміщенні; точкове світло чудово виглядає на кухні або в офісі; ми також використовуємо його, коли хочемо виконати більш конкретні дії, попрацювати або почитати;
  • декоративне освітлення, як витікає з назви, в першу чергу виконує естетичну функцію, надає приміщенню потрібний клімат, підкреслює окремі елементи декору або само по собі є прикрасою.

План встановлення світильників в різних житлових зонах

Вдалий світловий дизайн має розділяти квартиру на окремі зони життя: 

  1. У кухню підійде яскраве світло, схоже на денне. На цьому етапі варто поєднати загальне та точкове освітлення, яке краще освітить окремі ділянки простору. Такий план світла забезпечить не тільки комфорт, але й безпеку роботи.
  2. Вітальня – це місце відпочинку та зустрічей, де світло має виконувати безліч різних функцій. Загальне освітлення має підходити для більшості домашніх справ. Додатково варто встановити настінні світильники або поставити торшери, які ми будемо використовувати, наприклад, під час читання.
  3. Спальня – оазис спокою та розслаблення. Добре підійдуть підвісні над ліжком настінні світильники та стельові світильники з абажуром, що ретельно зтуляє лампочку. Освітлення в спальні має бути м'яким, аби якнайкраще сприяти відпочинку.
  4. У ванній кімнаті є дві зони освітлення – загальне та точкове підсвічування, розташоване поруч з дзеркалом, яке полегшує макіяж або інші гігієнічні заходи.
  5. Освітлення інших приміщень залежить від їх призначення.

План розстановки світильників

план освітлення квартириЄ кілька правил, що стосуються облаштування освітлення в квартирі, яких слід дотримуватися. Ось вони:

  • В рамках одного інтер'єру використовуйте великі стельові світильники тільки в одній зоні.
  • У зоні відпочинку добре підійдуть кілька торшерів – вони забезпечують комфортне освітлення для читання та дають можливість вмикати їх індивідуально, залежно від потреб.
  • Над столом добре підійде яскраве освітлення підвищеної потужності.
  • Окремі предмети меблів, такі як журнальний столик або консоль, можна підкреслити, розмістивши на них настільні лампи.
  • Варто ввести так звану освітлювальну домінанту в інтер'єрі – великий, ефектний світильник, який підкреслить певне місце/зону. Саме з його вибору можна починати втілювати в життя план світла в квартирі.
  • Важливі та декоративні елементи інтер'єру, такі як вікно або книжкова шафа, можна підкреслити, повісивши перед ними невеликі світильники на стелю.
  • При вході в кімнату варто розмістити торшер з вимикачем – це зручне рішення, що дозволяє миттєво освітити зону входу.
  • У кімнаті, де домінантою є приліжкова лампа, потрібно розташувати інші світильники так, щоб була можливість доповнювати освітлення, в залежності від потреб. Добре підійде кілька окремих ламп, наприклад, що стоять в кутках кімнати.
  • У дуже великих інтер'єрах або на сходах варто передбачити регульоване освітлення. Таке рішення дозволяє нам, наприклад, включити світло на першому поверсі та вимкнути його на другому або увімкнути освітлення в одному кінці коридору та вимкнути його в іншому.

Створивши план розташування світильників, на етапі вибору моделей обов'язково вивчіть наш каталог. В асортименті таких популярних брендів, як Azzardo, Eglo, Ideal Lux, Imperium Light, Italux, Luminex, Mantra, Markslojd, Nordlux, Nowodvorski, Searchlight, Shilo, TK-Lighting, ZumaLine ви знайдете всі необхідні моделі, щоб ваша оселя перетворилася та засяяла по-новому.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід