Чому світлодіодні світильники мерехтять і що з цим робити

Світлодіодне освітлення має безліч переваг. Воно споживає набагато менше енергії, ніж традиційні джерела світла, що робить його екологічним та енергозберігаючим. Однак можна зустріти відгуки про те, що світлодіодні джерела світла негативно впливають на самопочуття та здоров'я людини. Джерело цих проблем – їхнє мерехтіння. Чому блимає світлодіодна лампа, чого боятися і як запобігти цьому явищу? Про це ми розповімо у нашій новій статті.

Зміст:

Чому мерехтить світлодіодна лампа?

У порівнянні з традиційною лампочкою світлодіод набагато чутливіший. Якщо в електричній мережі відбувається зміна напруги, вона може виявлятися у вигляді мерехтіння. Щоб цього не сталося, виробники світлодіодного освітлення використовують різні види захисту, наприклад елементи, що фільтрують, в джерелах живлення. Однак такі рішення не можна знайти в дешевих джерелах небрендового освітлення, наприклад, з Китаю. Несправна електропроводка також може бути причиною мерехтіння. У цьому випадку мерехтіння відбуватиметься незалежно від якості світлодіода.

Отже, розглянемо найпоширеніші причини, чому блимає лампочка при включеному світлі або навіть при вимкненому живленні:

  1. Однією із причин може бути неправильна конструкція електроустановки. У разі освітлення, переконайтеся, що вимикач світла розриває фазний провід. У разі проблем із освітленням найкраще викликати на допомогу електрика.
  2. У разі живлення світлодіодного освітлення джерел, відмінних від домашньої електромережі, необхідно правильно підключити конденсатор оптимальної ємкості. Що робити, якщо світлодіодна лампа блимає саме з цієї причини? У цьому випадку також варто викликати фахівців!
  3. Блимання світлодіодів також може бути спричинене стрибками напруги в електричній системі. У цьому випадку необхідно підключити світлодіоди до стабілізованого живлення. Завдяки цьому вдасться зменшити стрибки напруги та запобігти мерехтіння світла.
  4. Недостатнє живлення – ще одна причина, чому блимає лампочка при увімкненому світлі. Звернемо на це увагу, якщо до нього прикріплено світлодіодну стрічку. Тут необхідно підібрати потужність блоку живлення до потужності підключеного освітлення. Зразок: якщо у вас є 1 погонний метр світлодіодної стрічки, на неї в середньому потрібно 8 Вт. Блоку живлення на 10 Вт недостатньо, потрібно 30 Вт.
  5. Світлодіодний індикатор також може спричинити пошкодження джерела живлення.
  6. Невідповідне джерело живлення ушкоджує силовий модуль у світлодіодній лампі, що викликає мерехтіння.

Як мерехтливе світло впливає на самопочуття та здоров'я людини?

Мерехтливе світло, навіть якщо воно ледве помітне або повністю невидиме, може викликати ряд недуг. Миготливі лампочки можуть викликати нездужання, головний біль і запаморочення, свербіж і печіння в очах, проблеми з концентрацією уваги або дратівливість. Тривале перебування в приміщеннях з мерехтливим освітленням може призвести навіть до незворотного ушкодження очей. Як бачите, якщо ви фіксуєте у своєму будинку, офісі, робочому місці таке явище, рішення тільки одне – прибираємо мерехтіння світлодіодних ламп якнайшвидше.

Як уникнути мерехтіння світлодіодного підсвічування?

Найпростіший спосіб уникнути ефекту мерехтіння світлодіодного освітлення – це… купувати джерела світла у відомих виробників. Наявність якісних лампочок значно знижує ймовірність цього. Однак, якщо ви тільки-но купили багато світлодіодних ламп відомого бренду, а мерехтіння все ще відбувається, перевірте електричну установку. Як було сказано вище, збої в роботі світлодіода можуть бути спричинені його пошкодженням, а також іншими джерелами світла – переважно неякісними – розташованими в електричній мережі. Правильне освітлення дуже впливає на наше самопочуття – як у квартирі, так і на робочому місці, тому на цьому економити не варто.

Як усунути мерехтіння світлодіодних стрічок?

Якщо ви помітили мерехтіння вже встановлених світлодіодних стрічок, зверніться за допомогою до професіонала. Тільки він може визначити, у чому причина цієї проблеми. Діючи самостійно, ви можете наразитися на ризик, у тому числі ураження електричним струмом. Найкраще рішення – спроектувати всю установку та правильно підібрати матеріали ще на етапі детального планування приміщення. Фахівець має вибрати відповідний блок живлення (бажано згладжує напругу), димер та власне світлодіодне освітлення (наприклад, джерела світла з тривалішим терміном служби). Тільки сплановані та продумані заходи дозволять вам уникнути явища мерехтіння стрічок.

Підсумок

Щоб у майбутньому не ставити питання, чому блимають світлодіодні лампи, важливо купувати джерела світла перевірених брендів. Якісне світлодіодне освітлення, що має необхідні сертифікати та відповідає необхідним стандартам, можна знайти на сайті www.svetilnikof.com.ua. Широкий асортимент означає, що кожен знайде те, що ідеально підходить для власних потреб – як споживчих, так і промислових. Варто пам'ятати, що чим більше коштів ви вкладете в якісне освітлення, тим довше воно прослужить.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід