Детальніше про те, чим нічник відрізняється від бра

відмінность нічника від браСеред варіативності назв і різноманіття світлотехніки можна заплутатися. Настінний світильник, бра, нічник – це одне і теж чи принципово різні модулі?

Прийнято вважати, що настінні світильники приєднуються для підживлення до центральної мережі, а нічники і бра мають кнопки, шнурки, клавіші включення безпосередньо на корпусі. Якщо всі пристрої, які кріпляться на стіну, вважати бра (особливості живлення не враховувати), варто більш детально розібратися з характером світіння і тонкощами застосування.

Світло для різних потреб

Головні відмінності нічника від бра приховані в конструкції:

  • обов'язково матовий плафон;
  • малопотужна лампа;
  • тільки міцні матеріали корпусу;
  • низьке енергоспоживання.

Нічний світильник призначений для легкої маркувальної підсвічування темних приміщень або просторів, які стають такими в нічний час. Його функції неможливо перекласти на прості бра. Чому?

Бра встановлюються попарно для симетричного освітлення приліжкових тумб, спальних місць, дзеркал. Вони призначені для посилення базового освітлення або створення комфортних умов для читання перед сном.

Нічний декоративний світильник ж недостатньо яскравий, служить для маркування та орієнтації в просторі. Для збереження спокою сплячих нічник має безперечні переваги:

  1. Дає розсіяний, приглушене світло. У напівтемряві можна переповити малюка, не розбудивши його. Немає зайвого навантаження на чутливі очі.
  2. Легкий відблиск абажура або малюнка на плафоні не відволікає від сну, не сліпити користувача, не дратує.
  3. Компактні розміри і можливість нерухомого кріплення убезпечить малюка від перекидання світильника. Зрозуміла система включення спрощує процес використання.

Декоративна цінність

Відмінності нічника від бра приховані і в особливостях застосування. Настінні світильники актуальні в будь-якому приміщенні. Нічник – аксесуар спальні, кімнати відпочинку і лише інколи може бути встановленим в довгих темних коридорах (наприклад, для маркування шляху до санітарних кімнатах).

Серед нічних світильників немає моделей з великою кількістю кришталевих підвісок, безлічі декоративних деталей. Ці прилади орієнтовані на установку в дитячих кімнатах. Саме малюки бояться темряви, недостатньо чітко можуть зорієнтуватися в просторі. Дизайн нічників розроблено для різних вікових груп дітей.

Сучасні виробники примудрилися дизайном виділити нічні світильники в окрему групу. Їх точно не сплутаєш зі звичайними бра. Різноманітні розміри, форми, компонування відтінків і фактур можуть поєднуватися в персонажів тваринного світу (зайчика, ведмедика, жаби), в предмети нічного неба (зірки, місяць, хмаринки), рослинні і квіткові композиції.

Для спальні дорослих в якості нічника можуть підійти бра з встановленими малопотужними лампами, хорошим розсіювачем або диммером.

Дизайнери використовують нічники для доповнення загальної стилістики дитячої кімнати, для створення завершеної системи освітлення з дотриманням принципів багаторівневості та багатофункціональності. Важливу роль відіграє колір випромінювання. Спати при включеному центральному світлі досить дискомфортно. Але дратівливий відтінок нічника теж пригнічує, призводить до депресії і нервових розладів. Несвідоме погіршення настрою буде при нічному блакитному або білому освітленні. Важливо підбирати лампи м'якого жовтого або навіть червонуватого відтінку свічення. Вченими доведено, що ніяких негативних змін в мозку не відбувається, якщо спати в суцільній темряві. Тому при виборі нічника потрібно керуватися правилом – чим менше світла, тим краще. І справа тут не в індивідуальних перевагах, а в загально встановлених нормах.

Додаткові можливості

У нашому інтернет-магазині Svetilnikof пристрої нічного підсвічування пропонують майстри компаній Eglo, Italux, Nowodvorski, Searchlight, Mantra. Найбільш передові моделі можуть поставлятися з різними датчиками:

  • звуко-світлотехніка включається при плачі дитини;
  • руху. Ви зайшли в кімнату, малюк виліз з ліжка – сенсор фіксує будь-які просторові зміни;
  • ступеня освітленості. Стало темно – пристрій ввімкнувся, через вікно надходить природне світло – світильник вимикається.

Сучасні нічники адаптовані до систем «розумний дім», можуть програмуватися автоматично на включення / вимикання або бути відокремленим предметом – включатися кнопкою на корпусі.

Маркувальна нічна світлотехніка може знадобитися і дітям, і дорослим. Наприклад, гості у вашому будинку ще не вивчили, де поріжок, а де комод. Щоб їм було комфортно вночі пробиратися в інтер'єрі, досить залишити в розетці компактний нічник. Універсальні рішення для кімнат будь-якого призначення ви знайдете в нашому інтернет-магазині в розділі «бра».

Краще всього купують