Стельові люстри в інтер'єрі: кілька дизайнерських прийомів

стельова люстра інтер'єрСистема освітлення в приватному будинку або міській квартирі здатна в корені змінити сприйняття простору. Багато вільного місця і легкість приміщення може виглядати безглуздо в тьмяному світлі, а вишукана обстановка померкне в напівтемряві невдало підібраних світильників.

Для повноцінного освітлення кімнат з відносно низькими стелями розроблена стельова люстра, інтер'єр з нею перетвориться миттєво.

Достатньо просто правильно вибудувати світло

Світильник, злегка звисаючий зі стелі або розгалужений в сторони зможе стати основним акцентом. Ми часто втрачаємо головне, женемося за уявними цінностями. Наприклад, шукаємо меблі з дорогою оббивкою, витрачаємо час на пошуки ідеального текстилю або шпалер. А потрібно просто правильно підібрати люстру, вибудувати світло і насолоджуватися красою навколишнього простору.

Стельові люстри допоможуть створити кілька ключових світлових штрихів, забезпечать максимально виразний ефект. І не варто вішати їх стандартно в центрі кімнати. У приміщеннях з невисокими стелями це краде і до того не великий простір.

Підходять люстри стельові в зал, на кухню, в спальню, дитячу і навіть в компактний передпокій. Важливо визначити, який тип освітлення від неї потрібен (ми пам'ятаємо, що класичне використання ми не розглядаємо):

  • основне. Світильник розташовується над композиційним центром - над великим ліжком в спальні, освітлює обідню групу або кухонний острів, м'яку зону у вітальні;
  • зональне. Служить для додаткового підсвічування робочої поверхні (будуарного столика, дзеркала);
  • декоративне. Спрямоване світло від регульованих спотів може підкреслити красу настінного або підлогового арт-об'єкту, кришталеві підвіски або філігранні абажури / плафони оригінальної люстри, встановленої над порожнім комодом, стануть прикрасою непримітного куточка.

Будуємо концепцію освітлення в різних кімнатах

Найпростіший спосіб обіграти будь-якої предмет інтер'єру - симетрія. Потрібно взяти до уваги найважливіше місце або об'єкт в приміщенні і навколо нього вибудувати систему освітлення. Значуща зона - візуальна вісь простору.

Вітальня

У цій кімнаті візуальною віссю буде м'яка група з телевізором. Стельова люстра повинна знаходитися на одній лінії з ними. Для вітальні-студії візуальна вісь збігається з центром кімнати, для приміщень типових багатоповерхівок допустиме легке зміщення світильника в сторону дивана або симетричне використання декількох невеликих стельових пристроїв освітлення.

Спальня

Незалежно від стилю інтер'єру візуальною віссю цього простору буде узголів'я ліжка.

Тут не потрібна люстра в спальню стельова з дуже яскравими лампами. Надмірне світло, перепади яскравості взагалі недоречні. Вітається атмосферне освітлення. Досягти такого ефекту допоможуть торшери, бра, а світильник повинен генерувати м'яке, розсіяне, фонове світло.

Якщо ж ліжко використовується дерев'яне, без будь-яких декоративних елементів, стельовою світлотехнікою можна обіграти обрану тематику еко-спальні. Відмінний варіант - модель Mantra колекції Nur. Витіюваті вигини нагадують природні форми, а світлодіодна стрічка під матовим плафоном створює розсіяне, ненав'язливе світіння.

Кухня

люстри лофт стельовіВізуальна вісь простору - робоча зона (обробний стіл, варильна поверхня, витяжка). Світильник над ними можна підкріпити світінням бра або точковим вбудованим підсвічуванням навколо кухонного гарнітура, над барною стійкою. Над обідньою зоною вибудовується інша візуальна вісь. Тут головний акцент відводиться підвісам. Але якщо в приміщенні стелі невисокі, люстри лофт стельові з металу прекрасно впишуться в композицію. Над робочою зоною можна встановити декілька невеликих світильників. Важливо, щоб світло від них не було за спиною користувача.

Світильник в центрі не потрібний в декількох випадках:

  1. Типові кухні, як правило, оснащені Г-подібним кухонним гарнітуром. Тому установка люстри в центрі кімнати відводить нас далеко від симетрії.
  2. Обідній стіл розкладний. Ми визначили візуальну вісь кухні, повісили люстру над столом. Це працює, якщо стіл симетрично розкладається вліво і вправо. Але як бути якщо він зміщується в одну сторону? Над цією зоною краще використовувати люстри-споти з непомітним корпусом, світло від яких легко відрегулювати.

У нашому інтернет-магазині Svetilnikof можна підібрати світлотехніку відомих брендів Eglo, Italux, Nowodvorski, Searchlight, Mantra для втілення своїх оригінальних ідей освітлення в кімнатах різного призначення і квадратури. Доставка товару до Києва, Львова, Харкова, Дніпра, Одеси і у більш віддалені куточки України.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід