Правила вдалого освітлення в дитячій кімнаті

світильник в дитячу кімнатуДитяча кімната - особистий простір малюка, де проходить більша частина його життя. Завдання батьків - зробити цей простір функціональним, безпечним і цікавим. Велику роль у вирішенні цього питання відіграє освітлення в дитячій кімнаті. Ми не будемо в черговий раз говорити про користь природного світла, розберемося з джерелами штучного світіння і чи може воно замінити денне світло.

Кімната будь-якої дитини (немовля це чи школяр або тінейджер) повинна бути наповнена світлом різної інтенсивності і функціональності. Тому, коли вибираєте світильник в дитячу кімнату, майте на увазі:

  • вік потенційного користувача. Пристрої в формі казкового персонажа з захопленням зустрінуть зовсім маленькі дітки, а підлітки будуть раді тематичним або аскетичним моделям, але ніяк не мультяшним героям;
  • режим дня, вид діяльності. Буде легше підібрати потужність і тип обладнання, підшукати оптимальне місце для установки;
  • кількість дітей. Якщо кімнату ділять відразу кілька малюків, потрібно передбачити чітке розмежування функціональних зон.

Багатоярусність

Не може одна стельова люстра бути єдиним джерелом світла в дитячій кімнаті. Обов'язково створіть світлові яруси:

  1. Верхній. У віддаленості від вікна потрібна стельова світлотехніка. Чи будуть це точкові модулі, світлодіодна стрічка, люстра або спот, неважливо. Це ігрова зона з найбільш інтенсивним підсвічуванням.
  2. Середній. Бра над м'яким куточком, підвіс над спальним місцем може бути встановлений в центрі простору або зміщуватися в кут. При цьому вектор випромінювання пристроїв знаходиться візуально нижче стельової люстри. До цього ярусу відноситься робоча підсвітка від настільних ламп. Вони обов'язково повинні регулюватися по висоті і куту нахилу (підлаштовується прилад під індивідуальні потреби дитини).
  3. Нижній. Це дитячі світильники-нічники. Неправильним буде рішення замінити їх світлом від основної люстри або світінням настільної лампи. Над ліжком потрібна особлива атмосфера. У напівтемряві дитина розслабляється, налаштовується на сон і повноцінний відпочинок. Ніяких дратівливих чинників і перезбудження нервової системи надмірно інтенсивним світлом.

У кімнаті, де живуть кілька малюків, важливо передбачити дитячі світильники з чітким розмежуванням освітлюваної області. Непрозорі плафони, щільні абажури, рухливі споти, димерні пристрої - якщо одна дитина готується до сну, а друга ще робить уроки, ви легко відрегулюєте кут поширення світла, ніхто нікому заважати не буде.

Безпека - першорядне завдання

дитячі світильникиВсі батьки повинні піклується про збереження здоров'я і життя свого чада. Якщо дотримуватися принципів багатоярусності, що обумовлені вище, питання безпеки органів зору буде вирішене. Коли підбираєте освітлення в дитячу кімнату, зверніть увагу на технічну та експлуатаційну безпеку виконавчих модулів.

Світильники повинні бути сертифіковані, виготовлені з нетоксичних матеріалів, не містити травмонебезпечних дрібних деталей. Добротна конструкція і надійність - такі властивості за твердженням виробників Dalber, Eglo, Nowodvoski, TK-lighting мають всі моделі їх колекцій.

Діти - народ рухливий, пустотливий і активний. Важливо встановлювати в їхній кімнаті світильники міцні і безпечні. Для зовсім маленьких користувачів підійдуть закриті плафони, металеві підвіси. Настільні лампи для школярів не повинні нагріватися, щоб юні дослідники не обпеклися.

Ступінь крихкості і елегантності світлотехніки можна підвищувати з дорослішанням дитини. Кришталеві підвіси дорогих пристроїв в ранньому віці сприймаються як прості іскристі підвіски, тому не потрібно витрачати зайві гроші. Подбайте, щоб освітлення в кімнаті було рівномірним без відблисків, засвітів і різких контрастних переходів. Головна мета - зберегти гостроту зору діток в момент активного формування всіх систем організму.

Скільки потрібно світла

Згідно досліджень офтальмологів, освітлення в дитячій кімнаті має бути різної потужності при зміні роду діяльності:

  • 10-15 Вт / м2 в ігровій зоні;
  • 40-60 Вт / м2 над робочим місцем. При чому для деталізованих занять (конструювання, вишивки) потрібен білий спектр світіння, для читання, малювання жовтуватий (як від лампи розжарювання).

Обов'язкова наявність декількох джерел світіння. Базове світло підкріплюється боковим. Чим ближче час сну, тим м'якшим повинно бути світло. Зручно використовувати модулі, сумісні з диммером.

Для вирішення всіх цих завдань ви знайдете світильники в нашому інтернет-магазині Svetilnikof. Доставка товару до Києва, Львова, Харкова, Дніпра, Одеси, Запоріжжя та більш віддалені регіони України.