Створюємо штучне освітлення квартири з нуля

методы искусственного освещенияМожна годинами обирати меблі, гармонійність поєднання їх оббивки з обробкою стін і фактурою стелі, та при неправильному освітленні ця праця буде марною. Роль світла в просторі переоцінити складно. Від нього безпосередньо залежить безпека, комфорт і самопочуття користувача. Як створити штучне освітлення, щоб воно повноцінно заповнювало брак природного світла і не перевтомлюватися очі? Якими правилами керуватися, щоб прилади освітлення не «крали» простір і виглядали гармонійно?

Трохи теорії

Вимоги до штучного освітлення у виробничих та офісних приміщеннях прописані в ДБН (державні будівельні норми) 23-05-95 і передбачають гігієнічну оцінку освітленості, розрахунок оптимальної кількості люксів з урахуванням специфіки виробничого процесу. Для організації системи освітлення вдома навряд хтось керується прописаними правилами, більше орієнтуються на відчуття і дизайнерські задумки.

Та все ж таки норм варто дотримуватися:

  • при розстановці світлових акцентів врахуйте ступінь напруги зору;
  • навколишній фон не повинен різко контрастувати з підсвічуванням робочого місця;
  • при виборі джерел освітлення робочої зони беріть до уваги тривалість перебування на робочому місці, вид діяльності (наприклад, для роботи за комп'ютером потрібен світильник меншої інтенсивності випромінювання, ніж для виконання креслень).

Прописані норми штучного освітлення однакові для будь-яких житлових приміщень. А ось обирати розмір, форму, тип світильників для квартир малої і великої квадратури треба по-різному. У першому випадку світло візуально зробить кімнату просторіше, у другому – більш затишною і завершеною.

Типи освітлення та їх технічна реалізація

Найбільш гармонійно в квартирі виглядають багаторівневі системи поширення світла. Створити стильний і комфортний простір для життя допоможуть наступні види штучного освітлення та їх поєднання:

  1. Базове (основне). Головне завдання світильників цієї категорії – рівномірно заповнювати простір розсіяним світлом, яке не повинно привертати уваги. Це нейтральний фон для повсякденних справ. Лампи денного світла тут недоречні. Годяться джерела світіння м'якого теплого спектру, світло від яких відбивається від стін, стелі, предметів інтер'єру. Для цих цілей найчастіше використовують стельові вбудовані світильники, підвісні люстри (для інтенсивного світіння), бра і торшери (для створення напівтемряви і інтимної атмосфери).
  2. Робоче (локальне). Яскравий, сконцентрований світловий потік на стільниці письмового столу, кухонної мийки або робочої поверхні допоможе виконати копіткі завдання без перевтоми очей.
  3. Акцентне. Служить для розстановки пріоритетів над окремими зонами або предметами інтер'єру. Точкове освітлення покликане привернути увагу до художніх і арт-об'єктів на стінах, до малих архітектурних форм або майстерно виконаних шаф. Вбудовані світильники, настінні бра, підсвічування для картин, софіти або споти – будь-яке джерело спрямованого світіння може вважатися акцентним. Завдяки йому приміщення виглядає динамічним і живим.
  4. Декоративне. Ніякої функціонального навантаження, тільки краса оригінальних форм, незвичайних фактур і дизайну. Цей тип освітлення створює потрібний настрій в приміщенні, допомагає завершити обрану концепцію стилю.

Детальніше про робоче освітлення

виды искусственного освещенияВід світильників цієї групи залежить не тільки комфортність квартири, але і здоров'я користувачів. Додаткове підсвічування обов'язково має бути присутнім в кожній кімнаті:

  • в дитячій або кабінеті в зоні письмового столу;
  • на кухні зона мийки, плити затінюється навісними шафами з гарнітуру. Вихід – світильники, вбудовані в меблі або світлодіодні стрічки. Також актуальні бра над обіднім столом для зонування простору або видовжені підвіси;
  • передпокій висвітлюється бра або підсвічуванням дзеркал, аби жінці було легко підправити макіяж, чоловікові – окинути критичним поглядом зачіску;
  • ванна – місце, де робоче освітлення створює настрій на цілий день, допомагає виконувати важливі косметичні процеси, не спотворюючи відтінки;
  • вітальня з відокремленим куточком для читання;
  • спальня з туалетним столиком або приліжковою тумбою. Робоче штучне освітлення квартири забезпечать підвісні світильники, споти, торшери, настільні лампи.

Оновлений простір без перепланування та ремонту

Сміливо комбінуйте сучасні методи штучного освітлення, щоб отримати функціональний і цікавий інтер'єр. Гра світла / тіні, відбиття та заломлювання променів приховає недоліки обстанови, підкреслять переваги та виграшні боки планування, розмежує простір за функціоналом, наповнить глибиною колір оббивки меблів та обробки стін.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід