Типи цоколів ламп - розглядаємо найпопулярніші варіанти

типы цоколейНавряд знайдеться приміщення, де немає освітлення. Це важливий та незамінний елемент інтер'єру як домашніх, так і комерційних будівель. За допомогою світильників ви можете легко створити затишну атмосферу в кімнаті.

Зазвичай, коли ви купуєте освітлювальні прилади, лампочка в комплекті не присутня. Але, врешті-решт, кожен тип лампи має свої особливості, а також допомагає заощадити на електроенергії при правильному виборі. Здійснюючи покупку, потрібно звертати увагу на типи цоколів. Саме про це йдеться в нашій статті.

Як вибрати правильний тип цоколя

Щоб вибрати оптимальний для себе варіант, слід уважно вивчити типи сучасних ламп та їх переваги. Цоколь є спільною деталлю всіх ламп. Він виготовляється з кераміки або металу. З його допомогою лампочка стикається з електропроводами. Інформацію про цоколі завжди можна знайти на світильнику та на самій лампі. Міжнародний стандарт визначає маркування цоколя, яка складається з літер та цифр. Букви визначають різновид, цифри – тип цоколя лампи.

Види цоколів ламп: класифікація

Існує три основних типи лампових баз: гвинт, штифт та вилка з втопленим контактом. Є також нестандартні типи гвинтових цоколів, що використовуються в проекторах.

Розглянемо кожен більш докладно:

  1. Найчастіше у нас вдома зустрічаються цоколі типу Е. Даний тип цоколя лампочки винайдений ще Едісоном. Додатково до букви «Е» додаються цифри, що позначають діаметр в міліметрах. Гвинт цоколя має стандартну різьбу, він є найбільш затребуваним. Тут можна виділити дві найбільш популярні лампи, залежно від цоколя:
  • цоколь E27 діаметром 27 мм також відомий як «Велика нитка». Найпопулярніший для домашнього використання. Адаптований для роботи в установках 230V. Найчастіше використовується з традиційними лампами розжарювання, енергозберігаючими та світлодіодними лампами;
  • цоколь E14 діаметром 14 мм ще називається «Мала нитка». Також часто зустрічається в різних приміщеннях (спальня, вітальня, передпокій), зазвичай з люстрами та настінними світильниками. Адаптований для роботи в установках 230V.
  1. Штиркові цоколі G. Вони мають штирі, за допомогою яких лампа кріпиться в гнізді корпусу. Таких цоколів також досить багато. Найпопулярніші:
  • цоколь G9 з кроком ніжок 9 мм, виконаними в формі петель. Лампочки адаптовані для роботи в установках з напругою 230V. Використовуються для декоративного освітлення та меблевої фурнітури. Вони доступні в традиційній та світлодіодній версіях;
  • цоколь G6,35 з кроком між ніжками 6,35 мм, адаптований для роботи на установці 12V. Використовується найчастіше в світильниках декоративного освітлення;
  • цоколь G4 з кроком ніжки 4 мм для роботи на установці 12V. Використовується для меблевої фурнітури для шаф, ванних кімнат та кухонь. Популярний в традиційних та світлодіодних версіях.

Галогенні лампи зазвичай використовуються в люстрах та декоративних світильниках, в яких напруга мережі становить 220V. Вони можуть бути у вигляді матової або прозорої капсули.

  1. В домашній сфері поширені типи світильників з утопленими контактами R7s-7. Невеликі відбивачі використовуються в галогенних лампах. Вони мають хорошу передачу кольору. Світильники, в яких використані розглянуті види цоколів, генерують багато світла. Розраховані на 220V.

Типи цоколів: розміри та застосування

виды цоколейНайменший цоколь E10 використовується в новорічних гірляндах. Мініатюрний цоколь E14 – для невеликих та класичних ламп розжарювання. Їх друге ім'я – міньйони. Цоколь E27 використовується для традиційних, світлодіодних, енергозберігаючих та галогенних світильників. Найбільша база E40 популярна для вуличного освітлення потужністю від 300 до 1000 W, а також для освітлювальних приладів.

Найчастіше використовувані штиркові цоколі: G4, G9, G23, 2G10, 2G11. Всі вони взаємозамінні. Тип цоколя G4 був розроблений спеціально для мініатюрних світильників, які використовуються в декоративному освітленні. Світлодіодна лампа з цоколем G53 підійде для магазинів та бутиків. Вона випромінює приємне та яскраве світло.

Нестандартні цоколі позначені літерою «К», мають кабельне з'єднання та використовуються для ламп проектора, а для «ксенонових ламп» використовується позначення «Н». Цоколь «W» має постійний струм при контакті зі вставкою.

У вуличному освітленні використовуються лампи високого тиску з основою G, а в житловому секторі – E. Діаметр лампи визначає форму цоколя. Є трубчасті колби зі стандартними розмірами T5, T8, T12 та T15. Найбільш поширеними є нитки, що світяться E14 або E27. Вони можуть бути підключені безпосередньо до мережі 220V. Також цоколі G24 та G53 використовуються для настільних ламп, люстр та настінних світильників. Люмінесцентні лампи з цоколем G13 використовуються для освітлення фасадів та вуличної реклами.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід