Точкове підсвічування сходів – важливий елемент освітлення житлового простору

точечная подсветка лестницы купитьУ будинку на два і більше поверхи не обійтися без сходів. Навіть звичайні квартири можна перелаштувати на багаторівневе житло, використовуючи споруди різної конфігурації та розмірів. Підсвічування сходів – це один з найважливіших інструментів підвищення безпеки при спуску / підйомі в умовах сутінків.

Використання світлотехніки при облаштуванні такого функціонального модуля, крім основного призначення, має і другорядне – декорування простору, підкреслення особливостей оздоблювальних матеріалів (наприклад, текстури і малюнка натуральної деревини, підсвічування скляних сходів з елементами розпису та ін.).

Часто сходи є єдиною прикрасою передпокою або холу, тому освітлення має вигідно виділяти всі її переваги.

Ергономіка світлотехніки

Прикрасити сходи маршового типу за допомогою світильників набагато простіше. Для цього можна використовувати бра, встановлені в прольотах маршів, великі підвісні люстри, закріплені на найвищому поверсі і спадаючі до першого. Але цей варіант декору – привілей великих котеджів і просторих залів. А для гвинтових конструкцій, настільки популярних в компактних будинках і квартирах, ідеально підійде точкове підсвічування сходів.

Пристосування для підйому на горище або потрібний поверх набагато простіше облаштувати елементами освітлення. Їх можна закріплювати на вісь центральної стійки між сходами, або в оздобленні верхнього поверху,направляючи вниз. Компактні світильники з легкістю займуть гідне місце навіть на невеликій ділянці, увіллються в будь-яку стилістичну концепцію. Цікаво, що підсвітити гвинтові сходи можна після остаточної установки, не порушивши цілісність їх структури.

Точкове підсвічування сходів доречне навіть в невагомій конструкції на бильцях. Вбудовані світильники інтегруються в стіну в місцях кріплення сходин. Оскільки такий різновид сходових модулів актуальний для мінімалізму, де прагнуть зберегти максимум вільного простору, невеликі пристрої світіння стануть гармонійним доповненням.

Типи підсвічування

Дизайнери сміливо експериментують зі способами установки точкових світильників:

  • в стіні біля кожної сходинки або блоків з декількох;
  • під каркасом сходів по центру або з боків;
  • під бильцями;
  • в якості супроводу напрямку підйому вбудованими даунлайтерамі на стелі.

Важливу роль відіграє колір світіння. Жовтий, блакитний або бузковий відтінок вибрати – це залежить більшою мірою від матеріалу виготовлення компонентів сходової конструкції. Наприклад, для дерев'яних сходів пасує холодне біле світло, а для скла – неонові тони.

Підсвічування сходових споруд розрізняється і способом керування:

  1. Ручний режим. Світильники починають роботу після включення звичайним клавішним вимикачем.
  2. Автоматичний. Точкові джерела світіння вмикаються при русі (встановлюється датчик руху біля першої і останньої сходини), дотику (датчик навантаження на сходах або бильцях), спрацьовує після голосової команди або плескання в долоні (звуковий сенсор).

Загальні правила

подсветка лестницыУ добре освітленому приміщенні точкове підсвічування сходів, купити яке можна в нашому інтернет-магазині Svetilnikof, використовується виключно для маркування сходинок. У нічний час воно убезпечить спуск / підйом користувача без необхідності включення головної люстри та відволікання інших мешканців оселі.

Конструкції для підйому на горище або спуску в підвал експлуатуються періодично, тому освітлення на них повинно вмикатися безпосередньо під час використання. Найчастіше ці світильники встановлюються на стіну. Важливо продумати кут їх світіння так, щоб випромінювання не сліпило очі, не дратувало користувача, було комфортним при огляді з будь-якого ракурсу.

Особливо необхідне точкове підсвічування сходів, якщо приміщення не освітлюється природним світлом. Де встановити світильники залежить від інших елементів світлотехніки. Якщо в кімнаті використовується велика люстра, настінні бра, світло від східців має бути мінімальним. Коли сходове підсвічування – головний дизайнерський акорд, увагу до нього можна привернути максимально.

Сучасні виробники Italux, Markslojd, Nowodvorski, Searchlight розробили безліч колекцій компактних пристроїв для перетворення сходів в майстерно виконаний елемент декору. Накладні, врізні, з рухомим рефлектором і прямим рівним свіченням, з декоративними накладками плафона в потрібному відтінку і непримітні врізні моделі – який варіант вибрати, залежить тільки від вашої ідеї. Діапазон цін величезний, кожен користувач знайде пропозицію відповідно до свого бюджету.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід