Встановлення світильників своїми руками

Зміст:

  1. Як самостійно встановити світильник
  2. Встановлення світильників своїми руками – необхідні інструменти
  3. Під час встановлення світильника пам'ятайте про безпеку
  4. Як самостійно встановити світильник із 3 проводами
  5. Як підключити люстру на 3,4,5 лампочок на три дроти?
  6. Основна порада від Світильників

Усі світильники куплені? Тоді залишається тільки здійснити їх монтаж. Ми підготували для вас коротку інструкцію, як правильно встановити світильники та люстри на 2,3,4 кабелі. Однак пам'ятайте, що електрика – це небезпечно. При встановленні освітлення потрібно бути дуже обережним, і якщо ви не впевнені, що впораєтеся, краще одразу скористатися допомогою фахівця. Іноді краще витратити трохи більше коштів, аби відчувати себе у безпеці у власному будинку. Якщо ж ви думаєте, що зможете впоратися із встановленням світильника самостійно, ця стаття для вас. У статті розповімо про правила безпеки, як здійснюється установка світильників у натяжну стелю своїми руками, як підключити люстру, що встановлена в натяжну стелю, своїми руками.встановлення світильників у натяжну стелю своїми руками.

Як самостійно встановити світильник

Кольори кабелів в електроустановці

На початку трохи основної інформації, тобто, що означають окремі кабелі, що йдуть від стелі.

Найчастіше це три дроти:

  • чорний/коричневий – фазні жили;
  • синій – нульовий провід (у старих установках може бути сірим);
  • жовтий/зелений – нейтральний.

Такими самими кольорами мають бути позначені дроти у світильниках:

  • L – фаза;
  • L1 – фаза;
  • N – нульовий провід;
  • РЕ – захисний провідник.

Встановлення світильників своїми руками – необхідні інструменти

У вас є базові знання, тепер вам потрібні інструменти. Що вам знадобиться, щоб встановити люстру чи точковий світильник своїми руками?

  • дриль/викрутка для кріплення лампи;
  • тестер для перевірки безпеки дротів;
  • викрутка для затягування дротів;
  • ізоляційна стрічка (для більшої кількості дротів);
  • канцелярський ніж/лезо, щоб оголити кабелі.

Під час встановлення світильника пам'ятайте про безпеку

Перш ніж приступити до роботи, пам'ятайте про найголовніше, а саме про вашу безпеку! Перед початком встановлення обов'язково вимкніть джерело живлення. Потім перевірте, чи не обрізані дроти від блоку живлення. Тільки після цього можна приступати до встановлення.

Почніть з очищення проводів та оголення їх кольорового покриття. Для збірки вам знадобиться приблизно 1 м чистого дроту.

Також майте на увазі, що ваша установка може мати різні кольори. У цьому випадку необхідно включити блок живлення і, дотримуючись правил безпеки, перевірити, якими проводами протікає струм. Знову відключіть живлення, і позначте дроти під напругою літерою L.

Як самостійно встановити світильник із 3 проводами

Найпростішими в установці є світильники на одну лампочку або такі, що передбачають включення всіх лампочок одночасно. У більшості випадків світильники мають монтажні комплекти, до яких також входить установочний куб.

В цьому випадку досить акуратно відкрутити гвинти куба, вставити в нього дроти так, щоб кольори збіглися і знову закрутити гвинти.

Перед кріпленням лампи до стелі підключіть джерело живлення та переконайтеся, що лампа працює правильно. Якщо все гаразд, знову вимкніть живлення. Закрутіть лампу назад і знову увімкніть світло.

Як підключити люстру на 3,4,5 лампочки на три дроти?

Напевно, багатьох ця інформація засмутить, але якщо зі стелі стирчить всього три проводи, то підключити люстру так, щоб вона працювала подвійним вимикачем, не вийде. Тут ви завжди включатимете всі лампочки одночасно.

3 кабелі в інсталяції та 5 у світильнику – як підключити

Вам потрібно вставити в куб два дроти, як і раніше, зіставляючи їх за кольорами.

Підключіть два фазні дроти (коричневий та чорний) до одного дроту того ж кольору. Виконайте те саме з синіми проводами. Тільки РЕ-провід залишиться один для підключення – ви підключаєте його один до одного.

4 кабелі у світильнику і 4 у стелі – як встановити

Якщо Вас цікавить монтаж світильників своїми руками, щоб він працював з подвійним вимикачем, необхідно підготувати відповідну установку. Має бути 4 дроти. Дві фази, нейтраль та захист. Тут ситуація така сама, як і з лампою з 3 дротами. Підберіть кольори проводів та затисніть їх у монтажній клемній колодці.

Світильник у зборі з 3 проводами на 4 дроти від стелі

Ще буває ситуація, коли установка підготовлена для світильника, розділеного на зони, але ви хочете підключити до нього світильник лише з трьома проводами. Не турбуйтеся, це не проблема. Ось тут і стане в нагоді згадана на початку ізоляційна стрічка. Підключіть 3 дроти до світильника та заізолюйте стрічкою хорошої якості. Один фазний дріт має залишитися вільним.

Основна порада від Світильників

Незалежно від того, чи передбачена установка світильників у натяжну стелю своїми руками або кріплення люстри з багатьма джерелами світла, завжди ставте свою безпеку на перше місце. Якщо ви живете в старому будинку, де установка ненадійна, монтаж світильників своїми руками може призвести до сумних наслідків. Скористайтеся послугами електрика, який знає свою справу та зможе гарантувати безпечну та довговічну установку.