Типи бра: конструкція, стиль

kakie byvayut braВ індустрії освітлення бра завоювали особливу нішу популярності. Різновидів світлотехніки цього сегмента безліч, як і способів її застосування. Локальне підсвічування або основне світло в невеликому приміщенні, декоративна прикраса аскетичної стіни або акцентне виділення малої архітектурної форми – кожний випадок потребує світильники певної конструкції і розмірів.

Особливості структури

Якщо детально розглянути, якими бувають бра, про класичне трактування цієї світлотехніки можна забути. У традиційному розумінні в категорію «бра» ставилися лише пристрої з двома симетричними тримачами, які відступають від стіни на певну відстань. Зараз під цим поняттям об'єднані всі настінні світильники. Врізні та накладні, з виступаючою арматурою і зі щільно притиснутими до стіни плафонами – безліч варіантів виконання.

Бра: види за конструкцією плафону

  1. Закриті. Будь-яка геометрична форма ковпака, виконаного з прозорого або матового скла, тканини, металу. (Nowodvorski CLASSIC 1 1129).
  2. Бра-половинки. Невеликі світильники з половинчастим напіввідкритим плафоном. (Eglo SALOME 7903, Nowodvorski CLASSIC 9-1 / 2 3907, Searchlight Wall 106).
  3. Світильники спрямованого світла. Це найчастіше одноламповий поворотний прилад (MARKSLOJD CAL 106782, Nordlux Arles). Його випромінювання можна підлаштовувати під свої потреби, виділяючи обраний предмет в інтер'єрі. Сюди ж відносяться споти на різну кількість джерел світла. Багато моделей з нерухомим класичним абажуром додатково оснащуються невеликий лампою для читання поворотного типу (колекція PASTERI від Eglo).
  4. Свічки. Це декоративні бра, види яких по стилю нагадують старовинні підсвічники. Багато виробників втілили ідею впровадження інноваційних матеріалів і технологій генерації світла в традиційну форму і мерехтіння ламп-свічок (ALEXANDER від Ideal Lux, Searchlight Marie Therese, Italux Whiz та ін.).

Кожен з цих пристроїв освітлення може виконувати функцію декорування приміщень певного призначення. Знаючи, які бувають бра по конструкції, можна підшукати гармонійне рішення для дитячої та вітальні, для кухні та ванної, для стриманого кабінету і стильної спальні. Старовинні ліхтарі, квіткові композиції, казкові і мультяшні персонажі, поодинокі підсвічники або цілі канделябри з кришталевими підвісами – форм і розмірів настінних світильників безліч. Декоративні бра для більш гармонійного вигляду зазвичай вішають попарно або симетрично для усунення асиметрії в просторі (наприклад, у вузькому й довгому коридорі).

Короткий огляд основних стилів

kakie byvayut vidy braВ інтернет-магазині Svetilnikof сучасними виробниками представлені настінні світильники майже 30 стилістичних концепцій. Розглянемо основні, адже в багатьох з них переплітаються властивості, взаємодоповнюючи одна одну.

Класика

Велика категорія бра, види яких мають загальні риси:

  • стримана розкіш;
  • витонченість силуетів;
  • розкішний декор (особливо в напрямках бароко та ампір);
  • аристократизм і простота фактур;
  • застосування тільки якісних матеріалів – скла, бронзи, кришталю, металу;
  • спокійна, м'яка палітра відтінків. Ніякої «кислотності» і глибоких строкатих відтінків, тільки монохромність і пастельний колір.

Класичні бра, представлені в великих колекціях, ідеально вписуються в декілька інтер'єрних стилів.

Модерн

Бра цієї категорії приваблюють своєю простотою і лаконічним набором відтінків. Вони по суті вважаються універсальними, адже виготовляються в одній колірній гамі або поєднують лише декілька класичних відтінків.

Настінні світильники дають відчуття легкості. Тонкі, м'які, чіткі лінії без громіздкості та монументальних плафонів. Модерну властиві деякі риси класики і водночас відкритість до сучасності. Витонченість і елегантність таких бра сумісні з приміщеннями в стилі лофт, хай-тек, мінімалізм тощо.

Тіффані

Цей вид бра створює чарівну атмосферу в просторі. Видозмінене мистецтво вітражу застосовується для створення плафонів з невеликих шматочків різнокольорового скла.

Світлотехніка цікавого дизайну доречна в різних інтер'єрах. В одних випадках вона прикрашає, в інших – відтіняє, а інколи створює еклектичне доповнення.

Сучасний

Сюди відносяться бра, актуальність яких визначається за принципом «тут і зараз». Тобто те, що модно сьогодні. До цього напрямку з легкістю можна віднести світлотехніку лофт, хай-тек, неокласику, авангард, кубізм. Ці стилі знаходяться на гребні популярності в облаштуванні інтер'єрів. Їм властива виражена технічність, простота геометричних форм, недорогі матеріали і рівні лінії обрисів. Замість позолоти і бронзи – сталь, алюміній і пластик, замість підвісів – мінімум декору.

Краще всього купують