Чи впливає освітлення на зір? На що звертати увагу?

чи впливає освітлення на зірШтучне освітлення органічно увійшло в наше повсякденне життя – ми включаємо його щовечора, навіть не замислюючись про те, що нещодавно така розкіш була цілком недоступна нашим предкам. При цьому ми забуваємо, що світло безпосередньо впливає на організм: зміна освітлення призводить до зміни візуального сприйняття навколишнього світу. Також світло може вплинути на почуття комфорту та концентрацію уваги. Але це ще далеко не все. Спробуємо розібратися, чи впливає освітлення на зір.

Зміст:

Чи впливає освітлення на зір?

Вчені підрахували, що більше 90% інформації людина отримує за допомогою органів зору. Достатня освітленість може тонізувати чи сприяти повноцінній релаксації, впливати на роботу нервової системи, обмін речовин, функції серця та судин. Тому відповідь на питання, чи впливає погане освітлення на зір, є абсолютно однозначною. Дефіцит якісного світла під час будь-якої діяльності викликає постійне напруження зорового апарату, що призводить до:

  • підвищеного виділення слізної рідини;
  • нечіткості та розмитості картинки;
  • дискомфорту та навіть болючої різі в очах;
  • зниження уваги;
  • погіршення якості роботи.

Проте вчені нещодавно довели, що погане освітлення та зір не дуже пов'язані між собою. Робота при недостатній освітленості викликає дискомфорт та втому очей, але фокусування на дрібних об'єктах та постійна напруженість не викликає тривалого та незворотного зниження гостроти зору. Ефект від такої діяльності можна порівняти з тренуванням, тобто, тренуються очні м'язи.

Але все-таки, розбираючись, чи псується зір від поганого освітлення, не варто впадати в крайнощі та працювати в напівтемряві. Нечасте й нетривале навантаження очам точно не зашкодить, але надмірне навантаження може нашкодити. Якщо м'язи сильно втомлюються, вони можуть навіть відмовитись від роботи, що призведе до закономірного погіршення гостроти зору. Тому вплив освітлення на зір таки треба враховувати.

Яке світло корисне для очей?яке світло корисне для очей

Технології в сучасному світі йдуть уперед буквально семимильними кроками, але людству поки що не вдалося винайти таке штучне освітлення, яке було б ідеальним для нашого ока. Але в той самий час багато хто цікавиться, яке світло корисне для очей, і які лампи найкраще для зору. Спробуємо розібратися у цьому питанні. Зараз на ринку присутні чотири основні варіанти лампочок:

  • Лампи розжарювання. Вони дають рівномірний колір і не здатні мерехтіти, тому не можуть створювати додаткове навантаження на очі. Коштують недорого.
  • Галогенні. Ці лампи також дають досить привабливе світло, що нагадує сонячне.
  • Люмінесцентні (енергозберігаючі), які містять газ у спеціальній трубці. Можуть давати світло різних відтінків (нейтральне, тепле та холодне). Єдиний недолік – досить високий коефіцієнт пульсації (близько 50%), тому вплив люмінесцентних ламп може бути негативним.
  • Світлодіодні, світло яких випромінюється напівпровідниковим елементом – світловипромінюючим діодом. Можуть відрізнятися за потужністю, колірною температурою, індексом кольору та коефіцієнтом пульсації. Якісні моделі коштують дорого, але допомагають заощадити на вартості електроенергії.

При виборі оптимального джерела освітлення потрібно насамперед звертати увагу на коректність кольору – реальність відображення різних кольорів. Чудовим коефіцієнтом передачі кольору відрізняються:

  • лампи розжарювання;
  • галогенні лампочки;
  • окремі різновиди люмінесцентних ламп із п'ятикомпонентним люмінофором;
  • світлодіодні лампи;
  • люмінесцентні із трикомпонентним люмінофором.

При виборі люмінесцентних та світлодіодних ламп потрібно орієнтуватися на виробника та не намагатися купити їх дешево. На ринку є безліч неякісних ламп, які мають неприродну для наших очей кольорову передачу. Краще замовити якісний варіант виробництва тих компаній, які вже давно знаходяться на ринку та мають найкращу репутацію.

В інтернет-магазині Svetilnikof представлені лампи різного типу від всесвітньо відомих виробників за адекватною ціною. Компанія працює з доставкою по всій Україні, як у великі міста (Київ, Львів, Одесу, Харків, Дніпро, Запоріжжя), так і в невеликі населені пункти.

Яке світло корисніше для очей біле або жовте?лампи денного світла шкода для очей

Вчені не можуть однозначно стверджувати, яке світло корисніше для очей біле або жовте. На сьогоднішній день рівно актуальні обидві точки зору:

  • Білий колір ідентично повторює яскраве денне, тому є більш комфортним та корисним для очей.
  • Інтенсивність штучного світла аж ніяк не відповідає параметрам природного освітлення, тому лампи денного світла шкоду для очей таки можуть принести.

Більшість лікарів та вчених рекомендують спиратися на власні відчуття та мету. Теплий колір допомагає очам відпочити, а холодний сприяє збільшенню концентрації уваги, активізації нервової системи та підвищенню працездатності. Тому тепле світло від лампочок розжарювання, галогенних та світлодіодних ламп краще підходить для дому. А люмінесцентні краще використовувати в офісних приміщеннях.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід