Вплив освітлення на кольори інтер'єру

світловий дизайн інтер'єруКожен з вас може переконатися, як змінюється один й той самий колір в різних умовах освітлення. Використовуючи світло в інтер'єрі, вам обов'язково потрібно враховувати, яким чином воно вплине на сприйняття кольорів, використовуваних в аранжуванні.

Підготовка до освітлення в інтер'єрі

Кольори стін та підлоги сприяють формуванню характеру інтер'єру. Однак, перш ніж ви захопитеся уявою та зразками кольорів, варто спокійно поспостерігати, як наша оселя висвітлюється денним світлом. Слід зазначити, які з її зон є сонячні, а які темніші, як ми сприймаємо інтер'єр в сонячні та похмурі дні.

Оптимальне розташування – коли вітальня та їдальня знаходяться на півдні та південному заході (в цих приміщеннях ми проводимо більшу частину часу вдень), спальня на сході (приємно прокидатися, спостерігаючи сонячні промені за вікном), а кухні висвітлюються розсіяним світлом з півночі (зазвичай гаряча кухня додатково не опалюється). Проте ми не завжди маємо ідеальний проект. З цієї причини використовується штучне освітлення інтер'єру, яке може під абсолютно іншим кутом розкривати кольори.

Розробляємо світловий дизайн інтер'єру

Штучне освітлення більше, ніж природне, змінює кольори. Світло – це дуже важливий декоративний елемент, при правильно підібраному і розміщеному освітленні ми можемо моделювати будинок, покращувати колір стін, візуально обігрівати або охолоджувати клімат, змінювати внутрішню оптику, тобто збільшувати або розширювати простір. Деякі кольори можуть зазнати значних змін при штучному освітленні: пурпурові кольори стануть коричневими, світло-зелені перетворяться на жовто-зелені, цегляно-коричневі – в помаранчеві, яскраві жовті можуть навіть зовсім зникнути. Тип освітлення також впливає на сприйняття кольору. Основні принципи наступні:

  • теплий колір світла висвітлює теплі кольори стін та пом'якшує прохолоду;
  • холодне світло лампи підсилює холодний колір стін і послаблює теплі, змушуючи холодні відтінки сяяти.

Кольорове моделювання

Маючи «карту освітлення» вашої оселі, ми можемо почати планувати її кольори. Плануючи колір та світло в інтер'єрі, скористайтеся наступними підказками:колір та світло в інтер'єрі

  1. Пам'ятайте, що колір, вибраний з каталогу, ніколи не буде виглядати однаково в різних кімнатах і навіть на різних стінах однієї кімнати. Даний колір при інтенсивному денному освітленні буде здаватися набагато яскравіше, ніж в разі слабкого, розсіяного штучного світла. Різниця величезна, і про неї варто пам'ятати, особливо при виборі насичених, яскравих кольорів.
  2. Розмір кімнати також важливий. Таким чином, трав'янисто-зелений буде гарно виглядати і заряджати енергією в великий, добре освітленій вітальні. У той час як в маленькій спальні з невеликою кількістю світла, він буде виглядати гнітюче.
  3. Яскравий колір не дасть нам більше світла. Якщо велика кімната освітлена дуже нерівномірно, ви можете зменшити цей контраст, вибравши різні кольори – світліші в меншій кількості та темніші в більш освітлених місцях.
  4. Колір світла також важливий. Сонячне світло має теплий колір, тому для освітлення квартири після настання темряви або в похмурі дні, краще використовувати лампи теплого світла. Труднощі тут полягають в роботі з енергозберігаючими лампами, особливо світлодіодами. Вони генерують прохолодний світлий колір світла, в якому особливо холодні кольори стають неприємно блакитними.
  5. Перш, ніж підібрати в інтер'єр освітлення, можна скористатися наступною хитрістю. Пофарбувати фрагменти стін середніх розмірів в різних місцях і подивитися, як колір змінюється протягом дня і як він виглядає при штучному освітленні. Аналогічне правило поширюється на підлоги. В цьому випадку також варто провести тест, але оскільки вони завжди висвітлюються краще і рівномірніше, ніж стіни, відмінності в сприйнятті їх кольору зазвичай менше.

Створюємо спецефекти, використовуючи колір та світло в інтер'єрі

Світло моделює форми та образи, які нас оточують, і за допомогою кольорів створює настрій. Інтер'єр після настання темряви може представляти собою добре освітлену площину. Наприклад, пурпурний сливовий, інтенсивний червоний або джинсовий індиго, взятий з дуже багатої палітри кольорів з глибоким матовим покриттям, буде виглядати просто розкішно.

Для такого роду ефектів вам необхідно мати ідеально гладку поверхню стіни, тому що спрямоване на неї світло нещадно виявляє будь-які нерівності, особливо в темних та насичених кольорах. Також слід звернути увагу, що освітлення в інтер'єрі не створює чітких плям, а рівномірно охоплює всю площину. Створюючи ефект «острівців світла», які акцентують окремі місця в квартирі, варто спланувати їх кольори таким чином, щоб вони створювали цікаву композицію з фоном простору, що залишається в темряві.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід