Все що потрібно знати про освітлення альтанки

Посиденьки в саду або парку в гарній альтанці наповнюють енергією, а в нічний час зачаровують красою. Головне – створити комфортні умови у цій споруді, привнести функціональність у її використання. Обов'язковий пункт на шляху досягнення цих цілей – світильники в альтанку.

Зміст:

Варіанти освітлення

  1. освітлення в альтанкуЗагальне. Стельовий пристрій генерує світло, що рівномірно поширюється на всі куточки альтанки. Це може бути центральна люстра, підвіс (якщо висота стель дозволяє) або продубльовані кілька джерел свічення.
  2. Локальне. Підвіс над обіднім столом, бра або настінний світильник у зоні відпочинку на стіні, торшер, встановлений поряд з кріслом або лавою – світло з чітким кордоном, що ллється на задану область, служить доповненням до загальної світлової картини, або виконує роль самостійного джерела світла для створення напівтіні та романтичної атмосфери.
  3. Декоративне. Зазвичай, це освітлення для альтанки не несе функціонального навантаження, а служить для окраси.

При пошуку оптимальних світильників для альтанки велике значення має тип споруди. У відкриті приміщення потрібно підшукувати вологозахищені прилади, які не втрачають функціональності навіть при прямій дії дощу, кореляцій температури, вітрового навантаження.

Схеми розташування світильників

Для краси та повноти ландшафтного образу можна передбачити освітлення всередині альтанки та за її межами. Завжди виграшно виглядають об'єкти з підсвічуванням фасадів, паль (споруда ніби зависає в повітрі).

Якщо використовується декілька світильників, тоді вимикач може бути один спільний або окремо для кожної точки освітлення.

Світло в альтанці буде оптимальним, якщо покриває всі важливі ділянки:

  • зона відпочинку – стіл, лави, крісла, стільці. Простір усередині споруди має сприяти відпочинку та бадьорості при зустрічі з друзями, підтримувати атмосферу напівтемряви для романтичних вечорів. Зручно, коли ти ж самі світильники здатні забезпечити будь-який із цих сценаріїв;
  • світло фону. Це настінні бра, які легко замінять основне джерело світіння для забезпечення інтимності та романтики;
  • маркування сходів, стежки або доріжки, що веде до альтанки. Ліхтар, невеликі вбудовані аплайтери, плафон просто на карнизі над дверним прорізом – варіантів безліч.

Поради щодо планування освітлення в альтанці

освітлення в альтанкуМісця відпочинку стануть улюбленою зоною збору друзів, справжньою окрасою саду та прибудинкової території. Функціональний або декоративний світильник для альтанки – вибір за вами.

Пропонуємо кілька слушних порад, як спланувати систему підсвічування альтанки або веранди:

  1. Підтримайте візуальний комфорт різноманітністю структури, висоти та кольору. Потужний підвіс на ланцюгах, у тему йому металеві бра, такі ж агресивні ліхтарі біля входу в альтанку. Потужний метал перегукується з тендітним склом, а колір свічення лампи дає потрібний спектр відтінків.
  2. Чорний колір дає фокус вдень та маскує технічну частину вночі. Люстри та світильники у темний час доби ніби з нізвідки ллють світло, адже темний корпус просто не ідентифікується.
  3. Найяскравіше освітлення всередині альтанки використовуйте біля значних об'єктів. На чому потрібні акценти: на столі, декоративному розпису стін, а може, на різьбленій прикрасі колони?

Продумана безпека – ключова порада. Захист корпусу світлотехніки від зовнішніх впливів, броньований кабель з мідними жилами в гофротрубі, повітряне або підземне укладання електропроводки. Всі дроти сховані, нічого не висить і не заважає вільному пересування користувачів.

Спланувати освітлення альтанки допоможуть спеціалісти інтернет-магазину Svetilnikof. Тут є безліч ідей для технічної реалізації проектів будь-якої складності.

Від виразних об'єктів до непримітних функціональних зон

Архітектурні будівлі на ділянці можна зробити акцентними або відвести увагу від їхнього не зовсім вдалого планування. Визначальними у цій «місії» знову ж таки будуть світильники. У каталозі Svetilnikof запропоновані пристрої різного дизайну та стилю. Надійне, але без химерності та зайвої декоративності освітлення в альтанку забезпечать точкові вбудовані даунлайтери/аплайтери, вуличні лаконічні плафони. Їхній дизайн стриманий, навіть аскетичний. Вдень вони непомітні, але вночі відкривають геніальність картини світла. При цьому, недоліки будівлі залишаються «за кадром».

Якщо на вашій ділянці відкритий тип альтанки, варто підкреслити її легкість та витонченість стильною люстрою чи підвісом. Світильник стане додатковим підтвердженням вашого вишуканого смаку.

За будь-якими ідеями вирушайте на інтернет-майданчик Svetilnikof. Продукція найвідоміших світових брендів за доступною ціною. Доставка замовлень у Київ, Харків, Львів, Дніпро, Запоріжжя, Одесу.